La Vanguardia (Català-1ª edició)

La consulta de Junts

-

Els 6.465 afiliats de Junts per Catalunya votaran avui i demà si el partit continua en el Govern o surt de l’Executiu de coalició. Una consulta que marcarà la futura línia política de la formació postconver­gent en funció del resultat final, però que sens dubte també tindrà conseqüènc­ies per a Esquerra Republican­a de Catalunya i per a la governança del país.

Pel que fa a JxCat, si ja és discutible que una decisió política de tanta importànci­a com és continuar o deixar el Govern no la prengui la direcció del partit sinó que delegui la responsabi­litat en la militància, la consulta amenaça d’acabar desencaden­ant una divisió interna més gran entre dirigents partidaris i detractors de prosseguir al Consell Executiu. El resultat final, sigui quin sigui, debilitarà el partit. Al capdavall, el que es dirimeix amb aquesta consulta és el camí futur que ha de seguir JxCat, apostant pel pragmatism­e institucio­nal o per l’activisme i la retòrica del 2017. Els posicionam­ents expressats aquests dies pels seus dirigents, a favor i en contra de continuar en el Govern, mostren la clara divisió interna en el partit, i una votació amb resultat molt ajustat evidenciar­ia la polaritzac­ió i la fractura entre els dos bàndols. Una fractura que podria convertir-se en ruptura si el partit no aconseguei­x recosir les ferides que deixi la consulta, i en una llarga travessia del desert a l’oposició si venç l’opció de deixar el Govern, amb la vista posada en les municipals del maig del 2023.

Pel que fa a ERC, el president Aragonès veu “marge” per salvar el Govern i insisteix en la continuïta­t de la coalició, però el cert és que el partit sembla donar per fet que Junts deixarà l’Executiu, amb prou feines amaga el desig que això succeeixi, i veuria molt difícil mantenir la cohabitaci­ó amb el seu soci si aquest decideix quedar-se. Però per a ERC governar en solitari suposaria també afrontar importants reptes i desafiamen­ts. A més de carregar en solitari amb el desgast de l’acció de govern, no els seria gens fàcil als republican­s tirar endavant la seva agenda legislativ­a –especialme­nt els pressupost­os– amb només 33 diputats, i sens dubte tant el PSC com En Comú Podem farien pagar molt cars els seus vots al Parlament.

La consulta de Junts no solucionar­à la seva relació amb ERC, sigui quin sigui el resultat. A més d’agreujar la seva divisió interna, la confiança mútua no es restablirà i la inestabili­tat política es mantindrà, ja sigui en el marc d’una cohabitaci­ó forçada o amb un Govern en minoria necessitat de suports parlamenta­ris. I tot això en moments en què el que Catalunya necessita és un Govern cohesionat i dedicat a gestionar i buscar solucions a la crisi i els problemes que afecten la ciutadania. ●

La votació, sigui quin sigui el resultat, no posarà fi a la inestabili­tat política

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain