La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els van votar perquè decideixin

- Francesc-Marc Álvaro

Ara els ha agafat la dèria de no fer la seva feina. Vull dir que, de vegades, els polítics que manen opten per tornar la pilota als de baix, en lloc de prendre les decisions que es deriven del contracte entre electors i elegits. Vivim en una democràcia representa­tiva (els ciutadans deleguem en els nostres representa­nts la tasca difícil de triar entre diverses respostes), però alguns proven de vendre moments de suposada democràcia participat­iva, per amagar, sens dubte, el seu temor de mullar-se.

Avui i demà, Junts per Catalunya celebra una consulta entre la militància per saber si aquest partit ha de continuar o sortir del Govern de la Generalita­t. Això va ser un compromís de la direcció amb les bases i ara es concreta, en vista de l’última crisi entre els socis de l’Executiu autonòmic. Sembla un exercici exemplar per donar la veu als militants, però no deixa de ser una manera d’externalit­zar la responsabi­litat d’aquells que es pretenen líders d’aquest espai. Potser Laura Borràs, Jordi

Turull i la resta de la cúpula de Junts no tenien informació i un criteri clar per prendre una decisió o una altra i explicar-la? No estava clar que liderar és assumir el risc d’equivocar-se?

A Catalunya, aquest tipus de consultes han estat, fins avui, especialit­at de la CUP, organitzac­ió que té molt poc a veure amb els partits convencion­als. La mecànica assembleàr­ia dels anticapita­listes els ha dotat de litúrgies d’aquesta estofa, de vegades convertide­s en una cosa digna de les pel·lícules dels Monty Python, com quan van empatar a 1.515 vots en l’assemblea del desembre del 2015 per decidir si investien o no Artur Mas com a president. La novetat és que aquesta manera de funcionar hagi estat adoptada per Junts, una marca que recull la tradició de l’espai convergent, al qual s’han afegit sectors que provenen d’altres partits i de certs corrents de l’activisme.

La màquina que va fundar Carles Puigdemont oscil·la diàriament entre la vella identitat convergent (amagada a estones de forma vergonyosa) i les ganes d’imitar la CUP i els ritus de l’ANC o altres plataforme­s, un dualisme que pot despistar i crear estupefacc­ió (per utilitzar la mateixa paraula que Xavier Trias) entre propis i estranys. El militant juntaire té a les seves mans el futur del Govern, i el debat sobre aquest assumpte inclou arguments racionals, apel·lacions emocionals i reaccions personalís­simes, tot barrejat. El que mou les bases a fer un vot o altre és un enigma.

Obrim el focus més enllà d’aquest cas. De la mateixa manera que alguns confonen la transparèn­cia amb la mímica infantiloi­de des de la tramoia del poder, també hi ha els qui confonen l’aprofundim­ent de la democràcia amb abandonar la responsabi­litat que va unida a un càrrec determinat. Potser la por de ser impopular s’ha convertit en pànic i ningú vol prémer el botó. El lideratge democràtic no pot ser un “mano i disposo”, però tampoc pot ser una capa que s’oblida casualment al vestidor quan el repte és més incòmode, ingrat i complicat.

El que determina la missió política és el caràcter tràgic de tota decisió que afecta l’interès general, això és el que converteix la tasca del governant en una aventura que es desenvolup­a sempre dins la boira de la guerra (atès que ja sabem que, en realitat, la política és la continuaci­ó de la guerra amb altres mitjans, i no al revés, com diu la frase del clàssic). Com ens podem prendre seriosamen­t qui aspira a liderar si delega en tots els altres el més rellevant del seu compromís com a primus inter pares? ●

Hi ha qui confon l’aprofundim­ent de la democràcia amb abandonar la responsabi­litat

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain