La Vanguardia (Català-1ª edició)

Salut albira el retorn de la grip i fa una crida a la vacunació

Els més grans de 60 anys poden demanar cita a partir de dilluns

-

Els usuaris de residèncie­s, gent de més de 80 anys i el personal dels centres sociosanit­aris van començar a vacunar-se a Catalunya el 26 de setembre. En poc més d’una setmana es van injectar 91.508 segones dosis de reforç contra la covid i 99.904 antigripal­s. A partir de dilluns que ve, totes les persones amb risc de complicaci­ons poden sol·licitar cita per a la doble immunitzac­ió a través del portal de La meva salut o al centre d’assistènci­a primària.

Això és: més grans de 60 anys, pacients amb problemes de salut crònics i factors de risc, persones amb immunosupr­essió i embarassad­es fins a 6 mesos. També poden vacunar-se les persones que poden transmetre aquestes malalties a la gent de risc (com els cuidadors) i, només en el cas de la grip, els col·lectius essencials (bombers, policia, etc.). Les puncions començaran a partir del 17 d’octubre.

Segons el Ministeri de Sanitat, el 2019 la vacunació va evitar un 37% de morts, un 40% d’ingressos a l’uci i un 26% d’hospitalit­zacions atribuïble­s a la grip en més grans de 64 anys a Espanya.

Salut disposa de 2 milions de dosis dels reforços de Pfizer i Moderna adaptats a les variants d’òmicron, a més d’1,6 milions de dosis d’injectable­s contra la grip, 34.800 més que a la campanya precedent. Carmen Cabezas, secretària de Salut Pública, defensa la vacunació simultània. “La resposta immunitàri­a és la mateixa i les vacunes no interferei­xen entre elles”, argumenta.

El segon record anticovid pot rebre’s 5 mesos després del primer i 5 mesos després de la infecció (3 mesos després del contagi en el cas dels més grans de 80 anys). La resposta en aquest col·lectiu de gent gran ha estat massiva durant els deu dies que fa que es va començar a immunitzar, però insuficien­t, segons les autoritats sanitàries, entre els treballado­rs de les residèncie­s.

En aquest sentit, representa­nts de Salut s’han reunit amb una de les patronals del sector a fi d’incentivar la vacunació entre el personal.

La campanya de promoció de les vacunes es basa en cartelleri­a als centres sanitaris, a les xarxes socials i en falques radiofòniq­ues. Com a novetat, Salut ha dissenyat uns stickers perquè es facin circular per plataforme­s com WhattsApp, Telegram o Signal. ●

El punt de màxima circulació de la grip s’espera a finals de desembre i a principis de gener

 ?? n   u   l  u / !"! ?? Usuaris de residèncie­s i persones de més de 80 anys es vacunen des del 26 de setembre
n u l u / !"! Usuaris de residèncie­s i persones de més de 80 anys es vacunen des del 26 de setembre

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain