La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Ahir ens van pegar al crit de marieta”

El cru relat d’en Carlos després d’un gratuït atac homòfob d’un “energumen” a Granada

- Javier Ricou

Ahir a la nit ens van pegar a Granada al crit de marieta. Sense més ni més”. Així comença un fil publicat a Twitter per en Carlos, un dels protagonis­tes d’aquest nou atac per odi. Un cas que es coneixia gairebé alhora que el Ministeri de l’Interior publiqués el seu últim informe referit a aquests casos. Les xifres oficials parlen per si soles. El 2021 els atacs d’odi per motius d’orientació sexual o gènere van augmentar a Espanya gairebé un 70% respecte a les xifres registrade­s el 2019. Alguna cosa s’està fent malament.

Els fets denunciats per en Carlos en aquest cru relat van passar la nit de diumenge a Granada. “Anàvem les úniques 4 marietes del casament de camí cap a un bar a les mil cantant i ens vam creuar amb un energumen immens que es va donar per al·ludit i que va amenaçar un de nosaltres fins a tirar-lo a terra i estamparlo contra una paret”.

La reacció d’aquest grup d’homes assenyalat­s al crit de marieta? Cap. “Ens vam quedar paralitzat­s, vam atendre el nostre amic i vam presenciar com les dues noies que acompanyav­en el puto goril·la homòfob de merda li suplicaven que parés. “Aneuvos-en, sis us plau, perdoneu!”, ens deien. Jo només volia rebentar-li la boca. Érem 4 contra 1”.

Però no van respondre a aquest agressor amb la seva mateixa moneda. Per què? “Vull pensar que és perquè sabem que això no soluciona mai els conflictes, tot i que sinceramen­t crec que els motius per no fer res van ser uns altres dos”. El primer? “Hem passat mitja vida sentint-nos mereixedor­s de violència i rebuig”. El segon? “La societat no ens empara encara, ni protegeix”.

“És un problema d’educació, haurien de potenciar-se més els valors de la diversitat. Això hauria de ser una prioritat, i més als països democràtic­s”, afirma Eugeni Rodríguez, president de l’Observator­i Contra l’Homofòbia.

El perfil de l’“energumen” de Granada és el de l’agressor que ataca sense més ni més els qui són diferents d’ell. “Si algú pensava – després de tantes campanyes i anuncis de victòries– que això estava consolidat, queda clar que no”, sentencia Rodríguez”..

Tornem a Granada. La violenta escena, sense resposta dels agredits, la va presenciar una parella heterosexu­al. La seva reacció és una altra prova del molt que queda encara per fer en aquesta societat amb tant d’odi. Així relata en Carlos la reacció d’aquests testimonis: “Quan ens allunyàvem del lloc, el goril·la continuava cridant-nos: marietes, us mataré. I llavors va arribar la pregunta d’aquesta parella heterosexu­al que ho va veure tot. “Segur que no li heu dit res?” Ahh... escriu en Carlos en aquest fil de Twitter:

“Justificar­ia això l’agressió?”.

“Tot això em sembla acollonant”, afirma aquest home, que dilluns a la tarda va presentar una denúncia, juntament amb els seus companys, a la comissaria Granada-Centre.

El fil d’en Carlos ha rebut molts missatges d’ànim, però també respostes que traspuen odi. “Hi estem molt acostumats; això passa diàriament a les xarxes socials –revela Eugeni Rodríguez–, cosa que sempre genera un patiment afegit”.

El pitjor és quan aquest odi traspassa les xarxes socials i floreix als carrers, com va passar en l’atac homòfob de Granada. “Anàvem quatre marietes cantant a les dues de la matinada pel carrer –continua el relat d’en Carlos– i un energumen que mereix tot el menyspreu i brutalitat del món ens va detectar a l’instant: Són quatre contra un, sí; però marietes, no s’atreviran mai a defensar-se”.

És la sensació d’impotència. “No li vam dir res. No el vam mirar. No el vam provocar. Però desitjaria de vegades no haver reaccionat així, sinó haver aprofitat un moment de debilitat per llançar-lo contra una vorada i trencar-li les dents a puntades de peu, fer-li sentir la por que nosaltres sentim pel mer fet d’existir”.

En Carlos intenta buscar, en aquest fil de Twitter, una explicació a la preocupant escalada d’atacs homòfobs a Espanya. I no li estranya –ell confessa que ho pateix diàriament al carrer– que els delictes d’odi augmentess­in un 67,7% el 2021, respecte a l’any anterior.

La seva teoria? “La nostra ploma els repugna i violenta, la nostra manera de cantar, de ballar, de moure’ns i saber-nos lliures. Tot això els fa ràbia, per enveja i per monstres. Quantes barbaritat­s més han de passar perquè com a societat castiguem aquest odi que queda impune? Continuo en xoc”. ●

El 2021 els atacs per l’orientació sexual o gènere van augmentar a Espanya gairebé un 70% respecte al 2019

 ?? OnMA oCOh ?? El dolor afegit en les víctimes d’aquests atacs arriba quan les agressions no es castiguen amb la duresa que voldrien
OnMA oCOh El dolor afegit en les víctimes d’aquests atacs arriba quan les agressions no es castiguen amb la duresa que voldrien

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain