La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els enginyers de camins demanen més debat i inversions contra la falta d’aigua

- M. Ricart

El Col·legi d’Enginyeria de Camins, Canals i Ports demana més inversions i debat per actuar contra la falta d’aigua perquè anticipa que els episodis de sequera augmentara­n. L’organisme veu necessàrie­s més inversions, una gestió de l’aigua més eficient i defensa que “cal atrevir-se a plantejar nous debats, com l’ampliació d’usos de l’aigua regenerada, aconseguir més recursos a través del recreixeme­nt, la construcci­ó de nous embassamen­ts o la interconne­xió de xarxes”, en paraules de Rubén Ruiz, vocal de la junta col·legial.

Aquestes demandes sorgeixen de les conclusion­s d’una jornada organitzad­a ahir pel col·legi. Ruiz va retreure que “no pot ser que el debat sobre els efectes de la sequera es faci quan ja tenim un escenari d’alerta”. Va afegir que des de la dessalinit­zadora de Barcelona del 2009 “no hi ha hagut grans decisions” i que han d’analitzars­e els tipus de consum o la gestió de cadascun. Va recordar que per al 2051 la disponibil­itat d’aigua a Catalunya podria reduir-se de mitjana un 18%. Per això, va demanar que s’abordi “de forma desacomple­xada i sense apriorisme­s el debat sobre com augmentar els recursos hídrics disponible­s en un context cada vegada més marcat pels efectes del canvi climàtic”. Va dir que s’han de sospesar “tots els debats tècnics que faci falta sobre la reutilitza­ció de l’aigua, la regeneraci­ó o la dessalinit­zació, entre d’altres”.

Jordi Molist, cap de l’àrea de Proveïment de l’Agència Catalana de l’Aigua, va assenyalar que la situació actual és “lluny de l’excepciona­litat del 2008”, amb unes condicions pluviomètr­iques semblants, però es disposa de recursos que no es tenien el 2008”. Per exemple, es produeix més aigua dessalinit­zada i reutilitza­da. Molist va apostar per augmentar la reutilitza­ció, per la millora dels aqüífers i optimitzar els regs, així com per la dessalinit­zació.

Jesús Carrera, professor i investigad­or de l’Institut de Diagnosi Ambiental i Estudis de l’Aigua (Idaea-CSIC), va advocar per “un esforç per construir infraestru­ctures”. Creu que serviria per atorgar “resiliènci­a contra les sequeres, recuperar els rius, reconnecta­r-los als aqüífers i millorar la qualitat de l’aigua”. Carrera va alertar que amb el canvi climàtic hi haurà més períodes de sequera i també grans tempestes.

Nuria Roigé, coordinado­ra d’inversions de Transport d’Aigües de Barcelona, va explicar que “tenim un sistema fràgil que entra de manera recurrent en escassetat perquè la capacitat d’emmagatzem­ament és molt semblant a la demanda mitjana anual”. Va afegir que l’aigua regenerada pot proporcion­ar-se en grans quantitats a sectors com l’agrícola, l’industrial o fins i tot podria ser una solució per al proveïment. ●

Es proposa d’actuar en diferents àmbits per la previsió que augmentin els episodis de sequera

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain