La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una vella reivindica­ció veïnal amb 452 pisos, equipament­s i zones verdes

-

no sembla que hagi canviat res, aparentmen­t tot continua igual. Al llarg d’aquest mes l’activitat ha d’anar creixent. “Costa una mica de creure encara; fa molts anys que es parla que aquests habitatges van fora”, va explicar Sonia Pajares, que viu als pisos del Patronat des de fa 34 anys, primer amb els seus avis, després amb la seva mare i ara amb les seves filles. La seva casa no és de les pitjors, però n’hi ha que estan “en molt, molt, molt mal estat”, va lamentar. I l’espai tampoc no hi ajuda. “Vius en una capsa de sabates –va afegir–, cal fer un tetris per ficar-hi una nevera o una rentadora i les galeries comunitàri­es fan perdre molta energia calòrica i la intimitat és zero”. Els nous immobles tindran una superfície mitjana de 80 metres quadrats.

La transforma­ció de l’espai que ocupa la presó i els seus voltants, una actuació llargament reivindica­da pels veïns, acumula nombrosos retards. Encara que ve d’abans, es va començar a gestar el 1997, quan la Generalita­t va anunciar la seva intenció de tancar les tres presons de Barcelona (Model, Wad-Ras i Trinitat) i traslladar els reclusos a centres de fora de la ciutat i a un de nou –que acabaran sent dos– a la mateixa capital.

Van passar els anys i no va ser fins al 2009 que el projecte va deixar els despatxos i es va enderrocar una petita part de la presó de la Trinitat. Però la cosa va quedar aquí. No va passar de ser un acte simbòlic. Han hagut de passar 13 anys més perquè arrenquin les primeres obres de construcci­ó vinculades a la desaparici­ó d’aquesta instal·lació.

Pel camí, després de diversos desacords i contratemp­s, la Generalita­t i l’Ajuntament van firmar el 2017 un conveni per clausurar-les totes tres i obrir les de la Zona Franca. La Model es va tancar aquell mateix any.

L’aparició de metalls pesants al subsol de les parcel·les on es construira­n els dos centres, que obligava a descontami­nar-les, va tornar a demorar el procés.

Els primers blocs s’enllestira­n entre el 2024 i el 2025, però el projecte es completarà bastant més tard

Finalment es va desencalla­r el març del 2021 amb un nou acord i la fins ara última actualitza­ció del calendari, que fixa el tancament de la Trinitat el 2025 i de Wad-Ras el 2027.

En fases successive­s, i condiciona­t al trasllat i la posterior demolició de l’actual centre de règim obert de la Trinitat, es construira­n la resta dels immobles, fins a un total de 407 habitatges públics, entre socials i de protecció oficial, i 45 més de lliure mercat, 452 en total. A més, es preveuen 36 pisos dotacional­s, considerat­s equipament­s. Aquestes actuacions s’emmarquen en el Pla de Millora Urbana (PMU) aprovat el 2019, que intervé en una superfície total de 56.000 metres quadrats, 36.000 dels quals de sostre residencia­l. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain