La Vanguardia (Català-1ª edició)

Paradiso, la fórmula de l’èxit

La cocteleria de Lito Baldovinos, Enric Rebordosa i Giacomo Giannoti, situada al Born, encapçala la llista dels millors bars del món

- YaIza SaIz

Ni a Londres, ni a Nova York. Des que The World’s 50 Best Bars va anunciar dimarts a la Cúpula del Centre Comercial Las Arenas el seu nou rànquing mundial per a aquest 2022, la millor cocteleria del planeta se situa a Barcelona. Es tracta de Paradiso, un speakeasy amagat rere la nevera d’un bar de pastrami del Born (Rera Palau, 4), que després de la seva obertura el 2015 no va trigar gaire a acaparar l’atenció de tots. “Els primers dies van ser durs, però al mes i mig d’obrir la cua per entrar ja donava la volta a la cantonada”, recorda Lito Baldovinos, artífex de Paradiso amb els seus socis Enric Rebordosa i el bartender italià Giacomo Giannoti.

Tot es va coure en les llargues nits de converses entre Baldovinos i Rebordosa al seu primer local, La Confiteria (Sant Pau, 28): “Volíem seguir apostant per la cocteleria en el nostre següent negoci. Vam començar a viatjar cercant inspiració i, més tard, vam trobar Giannoti, que en aquell temps servia coses màgiques a l’altre costat de la barra del bar de l’hotel Ohla”. Així va néixer Paradiso, que rep aquest nom en honor a la famosa gelateria que regenta el pare de Giannoti a Carrara (Toscana), capital italiana del marbre que, a més, inspira la decoració de l’espai central d’aquest speakeasy barceloní que ha aconseguit proclamar-se el millor del món.

Aviat els van arribar els primers reconeixem­ents, l’‘On the Watch’ de The World’s 50 Best Bars (bar al qual calia seguir la pista de ben a prop) el 2017, tot just un any i mig més tard d’haver obert, i la cua de Paradiso va continuar donant la volta a la cantonada tal com ho fa avui.

“Crec que el secret del nostre èxit és una barreja entre l’atmosfera del local, la decoració, l’experiènci­a, el servei que oferim i, òbviament, la nostra proposta líquida”, assenyala Giannoti a l’altre costat del telèfon amb la veu encara tocada per la celebració del dimarts a la nit. I és que, durant els últims set anys, l’evolució d’aquesta cocteleria ha estat notable pel que fa a innovació: si ja van aterrar a Barcelona apostant per la creativita­t, a poc a poc han anat superant-se aplicant als seus glops tècniques d’alta cuina. Núvols d’heli, còctels biolumines­cents o combinats comestible­s són algunes de les seves grans aportacion­s al món de la mixologia. “A ‘Evolución’, la nova carta que acabem de presentar, juguem per exemple amb el foc per fumar els líquids directamen­t al vas en què se serveix el mateix còctel. Això no ho havia fet mai ningú”, explica Giannoti.

“Som fills directes de tota la revolució gastronòmi­ca que es va coure a Catalunya fa uns anys”, contínua Rebordosa, que assegura que no és el mateix tenir un bar de còctels a Londres que a pocs quilòmebar­tenders sostre de vidre. Abans el joc sempre estava repartit entre Londres i Nova York. Ara per fi s’ha obert a la resta del món”, explica Rebordosa, que afegia que després de la gala de celebració de The World’s 50 Best Bars molts bàrmans de Sudàfrica o Atenes els felicitave­n agraint-los la disrupció que han protagonit­zat en l’univers cocteler.

Hi haurà rivalitat en un futur ara que el joc de la millor cocteleria mundial es disputa entre locals barcelonin­s? “No, que Sips pugés al lloc número 3 era en la nostra llista de desitjos. Cap mena de competitiv­itat”, afirma rotundamen­t Baldovinos. ●

Les barcelonin­es Sips i Two Schmuks també s’han fet un forat entre els primers llocs de la llista

 ?? Joan Mateu Parra / ShootinG ?? L’speakeasy del Born és conegut per la vistosa presentaci­ó dels seus còctels
Joan Mateu Parra / ShootinG L’speakeasy del Born és conegut per la vistosa presentaci­ó dels seus còctels

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain