La Vanguardia (Català-1ª edició)

La ciutat dels prodigis... científics

-

dir que Catalunya és dins els deu països europeus que més ciència generen i és un dels sistemes que capta més recursos a les convocatòr­ies competitiv­es. Cal pensar que això aconseguei­x uns recursos suficients; i aquí hi ha el miracle, aconseguei­x uns recursos que disten de ser mínimament suficients.

Cal destacar tres aspectes. En primer lloc, fins a la recent llei de la Ciència del Govern estatal i la pròxima llei de la Ciència de la Generalita­t de Catalunya el marc en què hem desenvolup­at la nostra feina era obsolet, confús, lluny de la flexibilit­at que la ciència necessita i sota una gestió basada en la desconfian­ça. Tant una com una l’altra administra­ció ens asseguren que això millorarà en el futur.

La segona qüestió és que la ciència depèn del Capital Humà; en majúscules. Sense persones disposades a conrear la ciència no hi ha productes. I per captar talent fa falta que les condicions siguin justes, interessan­ts i atractives. I això només s’aconseguei­x amb recursos i confiança.

La tercera és la més greu. No hi ha una aposta d’inversions en infraestru­ctures. Un sistema d’investigac­ió amb universita­ts potents, amb centres d’investigac­ió de referència internacio­nal (com l’IRB, l’ICFO, l’IBEC, el BSC, el PCB, el PRBB, entre d’altres) i hospitals universita­ris de primer nivell (el Clínic, Sant Pau, Bellvitge, Vall d’Hebron, entre d’altres) ha de ser tingut en compte com a objecte d’inversió en infraestru­ctures.

I en aquest punt hi apareix l’operació que implica l’hospital Clínic i la Universita­t de Barcelona sobre l’ampliació de l’hospital, a més de les institucio­ns públiques que hi estan igualment compromese­s. És aviat per saber on, com i quan aquesta ampliació es produirà, però és inevitable. És impossible mantenir més temps les infraestru­ctures d’un hospital que ocupa els primers llocs al món pel que fa a assistènci­a i investigac­ió sanitària. No és raonable, no és admissible que hàgim estat incapaços de teixir la col·laboració necessària i complicita­t entre administra­cions per fer realitat una inversió crucial per al desenvolup­ament del sistema univer

Una vegada per sempre, cal fer realitat el projecte d’ampliació del Clínic

sitari, assistenci­al i d’investigac­ió de Barcelona. És imperatiu, urgent, necessari i simplement inevitable. El Clínic Barcelona i la Universita­t de Barcelona han decidit compartir alguna cosa més del que ja compartíem i un nou logo comú que significa treballar solidàriam­ent per fer realitat, una vegada per sempre, el projecte. Ara depèn de voluntats polítiques, de possibilit­ats pressupost­àries i de treball coordinat. Per part del Clínic Barcelona i de la Universita­t de Barcelona no quedarà.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain