La Vanguardia (Català-1ª edició)

Mor en Norte, el gos pastor que durant 22 anys va guardar l’Aneto

- Mayka NavaRRo

Va arribar a Benasc des de la serra de Gia quan encara era un cadell i ja no es va moure de la vall, on va viure més de 22 anys. I es va convertir en part del seu paisatge i en protagonis­ta de les seves llegendes. En Norte, el gos pastor de pèl negre i mirada amable que vivia entre l’hotel Los Llanos del Hospital i el refugi de La Renclusa, va morir fa quatre dies, i va deixar l’Aneto sense guardià.

Era un animal especial, que va néixer i va morir lliure al petit recinte que amb afecte li van fer els guardes del refugi perquè estigués segur i tranquil els últims mesos de la seva vida, al costat de l’ermita de la Verge de les Neus. Els veterinari­s que el visitaven amb freqüència les últimes setmanes van decidir que havia arribat el moment d’ajudar-lo a marxar després de dos dies en què havia deixat de menjar.

Tots els muntanyenc­s tenen una història amb en Norte. Héctor Puig, ajudant de guarda a La Renclusa, recorda com fa uns quants anys, una tarda terrible amb torb, va ser incapaç de trobar el refugi. “El meu company va treure en Norte perquè em busqués, i em va trobar i em va guiar fins a la porta”. No era llegenda.

El recorda emocionat el doctor Moisés Costa, que sovint feia el recorregut fins a La Renclusa acompanyat de l’animal. “D’alguna manera el gos sabia en cada cordada qui era el muntanyenc més dèbil i es posava al seu costat”.

Dòcil, discret, reservat i afectuós, es deixava acariciar i cuidar, i per a molts va ser i serà el guardià de l’Aneto. A La Renclusa ja tenen un lloc on descansara­n les seves cendres, a la vall aragonesa on va créixer lliure i molt feliç. ●

 ?? Jorge Mayoral ?? En Norte cobert de neu
Jorge Mayoral En Norte cobert de neu

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain