La Vanguardia (Català-1ª edició)

Parlem de futbol

- Albert Domènech

He de confessar que durant el dur confinamen­t provocat per la pandèmia vaig ser dels que van caure a les xarxes de TikTok com a passatemps perquè els nanosegons del metavers en què estàvem atrapats passessin de la manera més agradable possible . En aquesta plataforma he descobert les dues cares de la vida, això és, gent que et produeix vergonya aliena amb uns balls i posades en escena properes al parvulari, i altres creadors que han sabut explotar l’eina per oferir un contingut original que, en alguns casos, ha acabat derivant en projectes sòlids.

Com que he d’entendre que el lector és dels que no li agraden perdre el temps, ometrem en aquesta secció el primer grup de paràsits que ni tan sols són capaços de fer coordinar els llavis amb l’àudio que han pujat (i que és l’única cosa que havien de fer bé). En el segon grup tenim molts exemples de temàtiques variades, però si m’ho permeteu us focalitzar­é la columna en un que té a veure amb un dels universos que més m’apassionen: el futbol.

I és que va ser gràcies a aquest xarxa social (o antisocial, en funció d’on vagis a parar) que vaig descobrir el magnífic duet que formen el matrimoni argentí Jero Freixas i Jose de Cabo. Tots dos van adquirir popularita­t durant el Mundial de Rússia del 2018 gràcies a unes surrealist­es converses en què ell supeditava la seva vida al calendari dels partits, mentre que la seva dona volia imposar les seves trobades socials.

Aquestes escenes que van néixer com a passatemps en la parella i que, d’alguna manera, defineixen el que passa en moltes famílies amb la passió per aquest esport han derivat en un impression­ant projecte a les seves xarxes socials que ha desembocat fins i tot en un espectacle teatral amb què estan fent gira per Llatinoamè­rica.

Jose i Jero s’han convertit en un fenomen global gràcies a l’espontaneï­tat i la quotidiani­tat d’una escenes relativame­nt curtes però intenses, i que no busquen polèmiques ni el dany gratuït. La seva no deixa de ser una paròdia de situacions que són més que comunes a la nostre vida, i on tothom pot identifica­r-se en un dels dos protagonis­tes. A diferència d’altres creadors a xarxes socials, el matrimoni no necessita ni artificis ni efectes especials per a una posada en escena en què el més important són ells i la seva conversa. Si us agrada el futbol, no deixeu de seguir-los a les seves xarxes socials, i si no, també. No defrauden. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain