La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una enginyosa tècnica per construir molècules guanya el Nobel de Química

L’avenç ha millorat el disseny de fàrmacs contra el càncer, destaca l’acadèmia sueca

- Josep Corbella

una enginyosa eina per construir molècules va ser guardonada ahir amb el premi Nobel de Química 2022. els premiats són carolyn bertozzi (de la universita­t de stanford, als euA), Morten Meldal (universita­t de copenhague­n, a Dinamarca) i barry sharpless (de l’institut d’investigac­ió scripps, als euA).

Han estat premiats “pel desenvolup­ament de la química clic i la química bioortogon­al”, que són tècniques que “converteix­en processos difícils en mÈs fàcils”, va informar la reial Acadèmia de ciències sueca. “Aquestes reaccions ara es fan servir globalment per explorar cèl·lules i estudiar processos biològics. (...) Han millorat el funcioname­nt de fàrmacs del càncer que ara s’estan provant en assajos clínics”.

sharpless i Medal van establir les bases de l’anomenada química clic, en què les molècules s’uneixen de manera ràpida i eficient. bertozzi, assenyala l’acadèmia sueca, ha portat la química clic a una nova dimensió i l’ha començat a fer servir en organismes vius.

És la segona vegada que sharpless rep el Nobel de Química. ja va ser premiat el 2001 pel seu treball en reaccions d’oxidació. L’únic precedent d’un investigad­or guardonat amb dos Nobels de Química Ès el de l’anglès Frederick sanger, premiat el 1958 i el

Sharpless es converteix en el segon científic de la història que guanya el premi de Química dues vegades

1980. tambÈ Marie curie va rebre dos Nobels (en el seu cas, un de Química i l’altre de Física), igual com Linus Pauling (Química i Pau).

bertozzi, per la seva banda, Ès la vuitena dona que rep el Nobel de Química des que es va instaurar el premi el 1901. Quatre de les vuit l’han rebut des del 2018.

 ?? PHI IP  A A I / A P ?? Morten Meldal *      
	   +    
 &         -     

 / 4  & 		  7           ;*      
 <
PHI IP A A I / A P Morten Meldal * + & - / 4 & 7 ;* <
 ?? SCRIPPS RESEARCH / E E ?? Barry Sharpless  	 !"   #      $  % & 	 '
SCRIPPS RESEARCH / E E Barry Sharpless !" # $ % & '
 ?? A  RE  BR  HEA  / E E ?? Carolyn Bertozzi    
 &    
 	=	 	   >   &           &    !    7               !    ;?7@<
A RE BR HEA / E E Carolyn Bertozzi & = > & & ! 7 ! ;?7@<

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain