La Vanguardia (Català-1ª edició)

El judici d’Angrois debuta amb l’agressió a un acusat

El familiar d’una víctima dona un calbot a un ex alt càrrec d’Adif

- Santiago de comp.

La primera sessió del judici per l’accident del tren Alvia del juliol del 2013 a Angrois (santiago) va estar marcada per l’agressió a un dels dos acusats, l’ex alt càrrec d’Adif AndrÈs cortabitar­te, que s’asseurà al banc dels acusats amb el maquinista, Francisco Garzón. el pare d’una víctima de l’accident va clavar al primer una plantofada al cap quan se n’anava.

A primera hora del matí, quan anava a la cita judicial, l’acusat va entrar al palau de justícia per un altre accÈs. Arran del cop rebut, l’agredit va estar a punt de desmaiar-se, o això va semblar, fet que va obligar que l’ajudessin els policies que el custodiave­n (perquè el custodiave­n, però poc, altrament l’agressió no hauria passat).

els agents van identifica­r l’autor del cop, mentre encara ressonaven les paraules que moments abans va pronunciar l’objectiu de la seva ira: “No farÈ declaracio­ns als periodiste­s. en deu anys no he parlat i no parlarÈ mai”. on sí que parlarà Ès davant el tribunal. el seu interrogat­ori i el del maquinista començaran aquest dijous i presumible­ment continuara­n divendres. tots dos acusats podran desprÈs absentar-se de les estrades, si així ho desitgen, i no tornar fins al dia de les conclusion­s provisiona­ls, quan el fiscal, les acusacions i les defenses elevaran a definitive­s o no les seves peticions d’absolució o condemna.

La jornada d’ahir serà recordada pel dolor dels familiars de les víctimes, presents a les portes de l’edifici de la cidade da cultura des de primera hora del matí, on han reclamat justícia gairebÈ un decenni desprÈs dels fets. uns minuts abans de les nou va arribar el maquinista i poc desprÈs els presents descobrien que l’exdirectiu d’Adif, el responsabl­e del control de la circulació en aquell temps, ja hi havia accedit, però per una porta posterior. Les víctimes van subratllar el fet “simbòlic” d’aquesta entrada, “sense donar la cara” i amb “privilegis” respecte al maquinista, que sí que ha hagut de creuar-se amb les víctimes de la tragèdia que va causar la mort de 80 persones.

La primera jornada tambÈ es va dedicar a les qüestions prèvies. La defensa de l’ex alt càrrec i l’Advocacia de l’estat, per exemple, van intentar infructuos­ament que es delimitÈs la seva responsabi­litat penal al tram en concret on va passar l’accident, sense analitzar les condicions de seguretat de tot el trajecte, i deslliurar el seu patrocinat d’aquesta responsabi­litat. el tribunal, però, ha descartat aquesta petició. ● halal

L’Advocacia de l’Estat intenta sense èxit una maniobra a favor de l’antic responsabl­e del control ferroviari

 ?? Agèn ies / eFe ?? Andrés Cortabitar­te poc abans de l’agressió
Agèn ies / eFe Andrés Cortabitar­te poc abans de l’agressió

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain