La Vanguardia (Català-1ª edició)

Administra­dor del llegat d’Hergé

Nick Rodwell

- )u*t+ -arra/0+

Va tenir la idea d’obrir la primera botiga de Tintín a la capital britànica fa quatre dècades i uns anys després Nick Rodwell (Londres, 1952) coneixeria a Los Angeles la vídua d’Hergé, Fanny Vlaminck, i s’hi casaria el 1993. Es convertiri­a en ferm administra­dor dels drets d’imatge dels personatge­s d’Hergé i no dubtaria a entaular judicis amb artistes i clubs de fans. Assegura que calia defensar un llegat que estava desprotegi­t. Lluny del tòpic, a la presentaci­ó a Madrid de la mostra d’Hergé materialit­zada pel seu equip exhibeix afabilitat i humor.

Qui és Hergé per a vostè?

La meva feina dels últims 35 anys. És important. Però sempre ho he fet tot per la meva dona i la meva dona ho fa tot per Hergé. Així que som tres al matrimoni, com Diana, Carles i Camil·la.

Reconeix que té mala reputació. Merescuda?

La mereixi o no, la tinc. Sempre dic que soc l’equivalent de Bernard Tapie a França i que com malauradam­ent ell ha mort, soc l’únic que queda. T’hi acostumes. Tots tenim un paper a la vida. Jo soc el dolent.

Ha estat massa dur amb els clubs de fans i els artistes?

He fet el que creia que s’havia de fer. Ha estat molt instintiu. No és màrqueting de la Universita­t de Colúmbia, és autodidact­a, com Hergé va ser autodidact­a dibuixant. Estic content amb el resultat, crec que està més ben promociona­t i protegit que mai.

En l’ús de la imatge de Tintín per artistes, quina és la frontera?

Hi ha homenatges, pastitxos... i tot està definit per la llei. La nostra manera de treballar és dir que no, no ho volem. Pots inspirar-te en Hergé, però fes una cosa diferent, no prenguis una imatge seva i canviïs un braç o el cap, això no pots fer-ho. Pots fer-ne la interpreta­ció en una pel·lícula, en teatre, en un altre mitjà. Si és art en paper, no ens agrada. Si jo representé­s Harry Potter, Dickens o Shakespear­e diria que vull mantenir-los purs, que no necessito la interpreta­ció.

Per què Tintín continua estant en tan bon moment? Primer, no hem fet nous àlbums, Hergé va dir que no es fessin. Després, hem fet un bon treball de protecció i promoció, però perquè la creació és bona. Tots volen un tros de Tintín. Fa uns dies vam tenir la vintena petició d’un subministr­ador de Zara per treballar amb Tintín. No treballem amb subministr­adors. Si Inditex vol fer una cosa gran, treballare­m amb ells. Inditex ahir va venir a oferir-nos fer una prova amb Tintín. No volem una prova, si no ho entenen, que ens deixin.

Per què han canviat el nom de la seva empresa de Moulinsart a Tintinimag­inatio?

El nom de Moulinsart tenia una reputació terrible i estava cansat de sentir les crítiques. Tot era culpa de Moulinsart. Ara ningú no serà capaç de pronunciar-ho, ni d’escriure-ho, així que ningú no serà capaç de criticar-nos. ●

 ?? i ia    i rre ?? Nick Rodwell ahir a la mostra
i ia i rre Nick Rodwell ahir a la mostra

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain