La Vanguardia (Català-1ª edició)

El I Congrés Internacio­nal d’Espectador­s de Teatre de Focus tindrà metavers

- agí Camps

El I Congrés Internacio­nal d’Espectador­s de Teatre, que se celebrarà al Romea del 24 al 26 d’octubre, també tindrà un espai virtual. “Hem generat una plataforma immersiva per experiment­ar un metavers –explica el comissari, Pepe Zapata–. És una hibridació entre el presencial i el virtual, i s’hi podrà assistir amb un avatar”.

Zapata confirma “59 convidats dels cinc continents, per tenir una mirada diversa i transversa­l”. El congrés, que serà trilingüe català, castellà i anglès, ja té 300 persones inscrites en tots dos mons, el virtual i el presencial. “Volem que sigui el començamen­t d’una comunitat internacio­nal interessad­a en l’espectador, que funcioni de manera permanent”, afegeix el comissari.

El congrés vol culminar amb el manifest de Barcelona d’espectador­s de teatre i, entre les moltes activitats, crida l’atenció una performanc­e del ballarí Toni Jodar sobre el comportame­nt dels cossos dels espectador­s de teatre.

El congrés s’inscriu en les activitats d’Àfora Focus, l’àgora de pensament que va néixer ara fa un any, “amb la ferma creença en la transcendè­ncia social del teatre”, refereix el president del grup, Daniel Martínez de Obregón, que afirma que els objectius que es van plantejar el 2021 s’han complert amb escreix. A la nova temporada, l’àgora creix, amb “l’objectiu d’aportar continguts i estructure­s al desenvolup­ament cultural del país”.

Fèlix Riera, que coordina la Fundació Romea amb les sessions dels dilluns al teatre del carrer Hospital, també dirigeix la nova branca editorial, Àfora Edicions, que publicarà els primers títols l’any 2023, com els aforismes de Josep Maria Pou dins la col·lecció Quadern d’apunts, o les obres Paraíso perdido, d’Helena Tornero a partir de John Milton, i Immunitat, de Jordi Casanovas. El 12 de febrer es coneixerà el primer premi Santa Eulàlia de novel·la de Barcelona, dotat amb 25.000 euros, que organitza amb l’editorial Comanegra.

Les propostes d’Àfora Focus es completen amb les activitats de la Cinquena Paret i el pont cultural entre Barcelona i Madrid batejat com a Platea 618. ●

Els aforismes de Josep Maria Pou compondran un dels primers títols d’Àfora Edicions

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain