La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una greu malaltia neurològic­a impedeix que Barenboim continuï pujant al podi

A punt de fer-ne 80, el mestre argentí anuncia que cancel·la els concerts

- Maricel ChaVarría

A punt de complir els 80, Daniel Barenboim ha causat impacte perquè ha anunciat que abandona l’activitat musical a causa d’una greu malaltia neurològic­a que li ha estat diagnostic­ada després de mesos amb seriosos problemes de salut. El director general musical de la Staatsoper Unter den Linden de Berlín comunicava a través del seu compte de Twitter un missatge en què parlava d’un deterioram­ent dels últims mesos que li impedeix de tirar endavant la seva vida artística. Però deixava la porta oberta a un eventual retorn.

“És amb una barreja d’orgull i tristesa que avui anuncio que em retiro d’alguns projectes musicals, especialme­nt dels compromiso­s que com a director d’orquestra tinc durant els pròxims mesos”, deia el també pianista argentí, nacionalit­zat espanyol, israelià i palestí. “M’he d’enfocar en el meu benestar físic tant com sigui possible. La música va ser i continua sent una part essencial i permanent de la meva vida. He viscut a través de la música i continuaré vivint-hi mentre la meva salut m’ho permeti”.

Daniel Barenboim (Buenos Aires, 1942), una de les presències més aclaparado­res de l’escena clàssica internacio­nal de l’últim mig segle, músic de gran sensibilit­at i convicció artística –porta tres dècades al teatre de Berlín mantenint l’hegemonia davant la Deutsche Oper i la Komische Oper–, s’ha vist obligat a fer “un pas enrere” després d’experiment­ar lapsus funcionals com el que es va fer patent a l’abril, a Berlín, quan Martha Argherich va haver d’ajudar-lo a aixecar-se del banquet del piano després d’interpreta­r el doble Concert de Mozart, ja que no semblava que l’ordre neuronal activés la capacitat motriu del músic. Barenboim ja no va poder dirigir Bruckner durant la segona part del concert i va ser hospitalit­zat durant un mes. El que semblava una baixada de defenses va esdevenir una mena de degeneraci­ó neurològic­a. El seu alentiment general es va fer visible a l’estiu, al concert de la Filharmòni­ca de Viena a Salzburg.

A l’agost, Barenboim va recórrer a Christian Thielemann perquè el substituís a l’esperada nova Tetralogia de Wagner que, amb muntatge de Dmitri Txerniakov, s’està celebrant aquests dies. El mestre alemany, actualment sense compromís fix amb cap orquestra –des que la Filharmòni­ca de Berlín el va rebutjar com a titular–, podria convertir-se en el nou responsabl­e musical del teatre, tenint en compte la bona acollida del públic.

Christian Thielemann ha estat l’escollit de Daniel Barenboim per substituir-lo a l’Òpera de Berlín fent Wagner

La figura de Barenboim, però, ha anat més enllà de la música. La seva oratòria i conviccion­s polítiques l’han portat a ser qüestionat per l’Estat d’Israel, a qui ha instat a dialogar i a reconèixer la identitat palestina. A més, ha sacsejat fonaments i creences sobre l’antisemiti­sme, i s’ha atrevit a interpreta­r Wagner a Terra Santa, o a fundar la West-Eastern Divan Orchestra amb joves músics àrabs i jueus.

Amb tot, la seva producció discogràfi­ca continua. Aquest octubre està prevista una nova integral de concerts per a piano de Beethoven. ●

 ?? Dani Duch ?? Barenboim ha informat per Twitter: “M’he d’enfocar en el meu benestar físic tant com sigui possible”
Dani Duch Barenboim ha informat per Twitter: “M’he d’enfocar en el meu benestar físic tant com sigui possible”

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain