La Vanguardia (Català-1ª edició)

Raval ‘power’ al Liceu

Gran emoció entre el públic del barri a l’estrena de ‘La gata perduda’

- ÉSCENARIS Earsebr l aLarria

Podria passar a la història com l’òpera que va cohesionar un barri. O com la que va liquidar la quarta paret, ja que a sobre i a sota de l’escenari del Liceu, sota músiques, registres vocals i robes diverses per a aquesta inclassifi­cable La gata perduda, tothom procedia ahir a la nit del Raval i sabia molt bé quina fibra tocava la partitura d’Arnau Tordera i el llibret de Victòria Spunzberg.

“Ben amuuunt l’empenta veïnaaal. Som la geeent, som del Ravaaaal” I la millor part: “Duc dins meu el gran batec tribal”. O la que potser va ocasionar un sanglot d’algun immigrant: “Morir lluny és morir dues vegades...”.

La tornada melòdica és molt de rebut en un musical. I quan el cor és així d’autèntic –300 veïns ben dirigits i aprofitats escènicame­nt– i l’orquestrac­ió és tan bona com la mateixa orquestra –genials els alumnes del Conservato­ri del Liceu dirigits per Alfons Reverté–, la tornada sol ser el toc de gràcia emocional.

Fins i tot el col·laborador de Los Angeles Times que es passejava ahir a la nit pel Liceu –i que es va escapolir a la mitja part perquè la cosa prometia durar tres hores (vint minuts, van durar els aplaudimen­ts!)– podria descriure aquesta com la nit en què la realitat no va superar la ficció ni tot el contrari, més aviat es van trenar perquè un parell de milers de persones se sentissin particular­ment reivindica­des: la venda de platea i parts del primer i segon pis s’havien reservat per a públic del barri, tot al preu únic de 20 euros.

A l’entreacte, el saló dels miralls respirava l’ambient més alegre i distès dels últims... 175 anys? Un grup de dones amb vel es feia no una selfie, sinó una foto de grup, com de temps antics. D’altres amb força gitana tornaven radiants als seus seients explicant que sí, aquesta òpera parla del seu barri i és una meravella, “perquè no oblida el crit d’“el Raval no es ven, el Raval es defensa’”. A baix la gentrifica­ció! Tot i que aquesta paraulota se la va estalviar la traçuda Spunzberg, que sí que va fer petar el públic de riure amb la seva idea literal del camell que es treu el morro per vendre costo pel barri, o es va xotejar a costa de la “gestora cultural amb empatia social” que “programa amb devocióóó”.

Des del lateral de l’amfiteatre s’albirava el president Pere Aragonès o la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, amb cara de ser conscients del poder de la cultura com a eina de coneixemen­t mutu i cohesió social. Especialme­nt quan en escena hi ha 41 nacionalit­ats que conflueixe­n al Raval. Per un dia el Liceu era realment útil a ulls de la política.

El barri s’havia despertat com el costat fosc i estigmatit­zat de la city i se’n va anar al llit transforma­t en el més cool i lluminós. ●

 ?? A. Bofill ?? Un moment del multitudin­ari muntatge amb cantaires del Raval
A. Bofill Un moment del multitudin­ari muntatge amb cantaires del Raval
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain