La Vanguardia (Català-1ª edició)

Laporta s’acosta a Messi El president del Barcelona ha sondejat el jugador per al seu possible retorn

- Joan Josep Pallàs

La versió que Joan Laporta ofereix públicamen­t respecte a les seves intencions amb Leo Messi coincideix amb els seus moviments entre bastidors. “L’etapa d’en Leo no va acabar com tots volíem. Va acabar molt condiciona­da per qüestions econòmique­s. Tenim un deute moral amb ell i ens agradaria que el final de la seva carrera fos amb la samarreta del Barça”. La frase la va pronunciar el president del FC Barcelona a finals de juliol, tot just uns dies després que La Vanguardia publiqués per primera vegada que hi havia la possibilit­at d’un retrobamen­t coincidint amb el final del contracte de l’argentí amb el PSG, l’estiu del 2023, data en què serà lliure per decidir. Llavors tindrà 36 anys acabats de fer.

Laporta ha posat fil a l’agulla. La fase de fredor que va seguir l’adeu del futbolista va ser duradora. El futbolista, molt dolgut per un gir de guió inesperat (el contracte per continuar al Barça estava a punt i va ser aprovat pels advocats de les dues parts i només faltava firmar), va trigar a pair la sortida.

El pas del temps ajuda a cicatritza­r ferides i ha permès a Laporta sondejar Messi per fi. De fet ja hi ha hagut una trucada del president blaugrana al jugador que ha servit per trencar el gel. L’etapa del desafecte ha donat pas a una altra de reconcilia­ció. L’escenari és un altre.

Laporta no es dona per vençut. S’ha proposat d’aconseguir el retorn de Messi com si es tractés d’un afer personal, i a més entén que el seu desig és compartit per la majoria del barcelonis­me. Tancar la seva etapa amb una escultura al Camp Nou per immortalit­zar el jugador (en tindrà) i un partit d’homenatge no seria suficient, segons el mandatari, per recol·locar les coses allà on es van deixar.

El pla de Laporta és tornar a vestir Messi de blaugrana. Convence’l que les dues parts es deuen una fase en comú addicional que esborri el que va passar. Per la part del futbolista el retorn és una possibilit­at, però no hi ha res decidit. El Mundial de Qatar, incrustat entre novembre i desembre i que parteix en dos el calendari de les competicio­ns de clubs, condiciona qualsevol decisió a prendre. Messi està davant el seu últim Mundial i tots els seus sentits s’abocaran a la cita fins que s’acabi. L’Argentina ha aconseguit contra pronòstic armar un equip molt sòlid i fiable, capaç d’emportar-se l’última Copa Amèrica i d’encadenar 35 partits sense perdre, una xifra que l’ha col·locada entre les favorites per mèrits propis més enllà del pes històric que té la

Xavi seria la clau mestra perquè Messi i un vestidor amb nous equilibris i codis encaixin bé

La fredor ha donat pas a la reconcilia­ció: el president vol que Leo torni i li va trucar per proposar-l’hi

Res no es decidirà abans del Mundial, en especial per part del jugador, totalment centrat en la cita

samarreta albicelest­e per si sola. Serà després del Mundial quan Messi sospesi totes les opcions de futur. El PSG li oferirà una renovació abundant; el projecte de Miami, prejubilac­ió daurada, sempre hi ha sigut; i la trucada del Barça (contracte a part) posseeix la força de la tornada a casa, la del protagonis­ta principal i al de tota la seva família, que en el cas de Messi compta, i molt.

Però com encaixaria Messi al vestidor de Xavi Hernández? Laporta confia plenament en la traça de l’actual entrenador, per com està portant fins ara situacions semblants i per la seva amistat amb Leo. Poques persones com Xavi coneixen tan bé l’argentí i el podrien convèncer de passar a exercir un paper que obligatòri­ament, per edat, hauria de cedir en rellevànci­a en benefici del grup. El vestidor, a les ordres de Xavi, està canviant de pell, el vell règim ja no n’ocupa el centre, sinó un espai residual. Sergio Busquets acaba contracte, i a Jordi Alba i Gerard Piqué els queden dos anys, però el senyal ha estat inequívoc: el projecte passa per d’altres. Canviats els equilibris i els codis, caldria fer encaixar Messi en un vestidor irreconeix­ible per a ell, amb nous habitants. La feina per adaptar-s’hi seria seva, sabent que compta amb la cobertura del president i de l’entrenador. ●

 ?? EP ?? Leo Messi acaba contracte amb el PSG, el seu actual equip, l’estiu del 2023
EP Leo Messi acaba contracte amb el PSG, el seu actual equip, l’estiu del 2023

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain