La Vanguardia (Català-1ª edició)

El gran ‘jutge’ a l’Olimp dels batedors

El ‘yankee’ Aaron Judge suma 62 home runs i bat un rècord del 1961

- Francesc Peirón

Malgrat l’alçada (dos metres), un port excel·lent i ser el braç més ben armat dels bombarders del Bronx en dècades, Aaron Judge, de 30 anys, va mantenir la humilitat que el caracterit­za dins i fora del camp de beisbol.

I això que ja havia rebut la felicitaci­ó de mig món, fins i tot del president Joe Biden: “Has fet història, i més que te’n queda per fer”.

Les reaccions de felicitaci­ó es van prodigar així que el 99 dels Yankees va fer un cop de bat, al principi del partit a Arlington (Texas) contra els Rangers, que va suposar el rècord a l’American League de 62 home runs en una temporada. Va superar la marca del 1961 de Roger Maris, un altre il·lustre dels Yankees.

Els homers, abreujat, o els jonrones per als hispans, són el cop de bat sublim, el que envia la pilota fora del terreny i habilita un jugador a fer la volta al diamant, i els que siguin a les bases.

El seu èxit guanya brillantor perquè és la millor marca després que s’establissi­n els tests d’esteroides. A la National League, en l’era precontrol­s, a Judge el superen Barry Bonds (73), Mark McGwire (70) i Sammy Sosa (66), però sobre tots tres recau el més que sospitós ús de substàncie­s prohibides. Molts neguen aquells registres i consideren Judge el posseïdor del rècord absolut.

Va impartir sentència amb un sol home run. Una correguda. Va passar a la primera entrada, gairebé en fred, en el segon llançament del pitcher Jesús Tinoco (anotat a peu de pàgina als anuaris del beisbol). Amb el seu cop de bat va donar a la pilota una velocitat de 165 quilòmetre­s per hora i va volar 119 metres.

Ho va aconseguir dimarts a la nit, al penúltim partit de la temporada, sota una pressió que el va portar a fer dos homers en catorze partits.

“És un honor compartir aquest podi amb Roger Maris, Babe Ruth i Mickey Mantle”, va dir, sense escarafall­s, amb la discreció habitual. Judge acabava d’entrar a l’Olimp dels mites, amb tres de les llegendes més estimades dels Yankees de Nova York. ●

La marca de Judge a l’American League va rebre una allau de felicitaci­ons, entre d’altres la del president Biden

 ?? Ron Jenkins / AFP ?? Judge aconseguin­t el 62
Ron Jenkins / AFP Judge aconseguin­t el 62

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain