La Vanguardia (Català-1ª edició)

Niemann, un escaquista està enganyant el món?

Chess.com atribueix més de cent estafes al nord-americà

- Sergio Heredia

Aquesta nit, hora d’aquí, arrenca el Campionat d’Escacs dels Estats Units i tots els focus se centraran en Hans Niemann (19), adolescent prodigiós que podria no ser-ho tant, sinó més aviat un trampós la carrera del qual està en dubte.

Magnus Carlsen (31), geni noruec com Jakob Ingebrigts­en, Casper Ruud o Kristian Blummenfel­t, havia estat el primer a qüestionar l’honestedat de Niemann. Va ser a començamen­ts de setembre, durant la Sinquefiel­d Cup, a Saint Louis. Sense venir a tomb, i després del tercer enfrontame­nt amb Niemann, Carlsen havia decidit retirar-se del torneig, i hi tornaria només dues setmanes més tard, ara a la Julius Baer Generation Cup, per explicar-se:

–Crec que Niemann ha fet més trampes i més recentment del que ha admès públicamen­t. El seu progrés sobre el tauler ha estat inusual, i al llarg de la nostra partida a la Copa Sinquefiel­d vaig tenir la impressió que no estava tens o fins i tot totalment concentrat en el joc en posicions crítiques, mentre em superava d’una manera que crec que només un grapat de jugadors poden fer.

Ara és Chess.com qui apareix en escena per avalar la versió de Carlsen i atribuir a Niemann més de cent trampes en partides en línia, estafes que podria haver comès entre els 12 i els 17 anys.

(No obviem la següent dada: Chess.com estudia la possibilit­at de comprar Play Magnus, grup de portals entre els principals accioniste­s dels quals destaca el geni noruec.)

L’informe de Chess.com té 72 pàgines i ja recorre els passadisso­s de The Wall Street Journal, el diari que ahir el feia públic. Chess.com parla de maniobres fraudulent­es en més de cent partides de Niemann, algunes amb premis en metàl·lic, i afegeix un quadre en què cita els noms dels tornejos en què el nord-americà podria haver fet de les seves.

És cert que Niemann, setmanes enrere, havia confessat al portal Chess24 que havia fet trampes als 12 i als 16 anys, “i sempre en partides amistoses”, però ha estat Carlsen qui ha contraatac­at i ha portat el cas més enllà, fins al present, dient:

–Niemann ha fet més trampes i més recents del que diu.

Però la realitat havia enterbolit el missatge de Carlsen: ni ell ni cap altre Gran Mestre aporten cap prova de les trampes de Niemann, més enllà d’interpreta­r que l’adolescent nord-americà s’ha mostrat “massa relaxat” en algun moment crític, o massa irregular i brillant en altres instants.

Ara, Chess.com qüestiona Niemann atribuint-li una progressió de 350 punts ELO en quatre anys, gens desproporc­ionada, seguida d’un salt de cent punts (des de 2.500 fins a 2.600) en tres mesos, la qual cosa considera “estadístic­ament extraordin­ària”. ●

La plataforma subratlla la irregulari­tat de la progressió de Niemann: cent punts ELO en tres mesos

 ?? Lennart Ootes / Grand Chess Tour ?? Magnus Carlsen i Hans Niemann durant l’última Sinquefiel­d Cup, al setembre
Lennart Ootes / Grand Chess Tour Magnus Carlsen i Hans Niemann durant l’última Sinquefiel­d Cup, al setembre

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain