La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Banc d’Espanya corregeix l’Executiu i retalla el creixement del 2023 a un 1,4%

Adverteix de la lentitud del desplegame­nt dels fons del pla de recuperaci­ó

- Jaume Masdeu

Dos són els missatges principals que va llançar ahir el Banc d’Espanya. El més destacat és una retallada contundent de la previsió de creixement per a l’any que ve, la deixa en un 1,4%, que contradiu els càlculs amb què el Govern espanyol ha elaborat els seus pressupost­os. El complement­ari és un avís sobre la lentitud del desplegame­nt dels fons del pla de recuperaci­ó, cosa que el porta fins i tot a plantejar un retard dels terminis fixats per a la seva execució per la Unió Europea.

En relació amb el creixement, la correcció és important. L’1,4% d’increment del PIB el 2023 és la meitat del que el Banc d’Espanya havia pronostica­t al juny; i també queda molt lluny del 2,1% sobre el qual l’Executiu dimarts va basar els seus pressupost­os. Són set dècimes de diferència, i tenint en compte que tant l’OCDE com l’Airef calculen un 1,5% de creixement, sorgeixen dubtes sobre l’actualitza­ció de les xifres amb què treballa el Govern espanyol.

Aquesta rebaixa del creixement per al 2023 es combina amb una millora de la previsió per a aquest any, que el Banc d’Espanya augmenta quatre dècimes, fins a un 4,5%, al seu informe trimestral de l’economia espanyola.

La retallada del PIB per al pròxim any es deu a les taxes d’inflació més elevades projectade­s, a condicions de finançamen­t menys favorables, a l’augment de la incertesa, i al debilitame­nt de la demanda global. L’activitat continuarà feble fins a la primavera del 2023, quan es reanimarà.

El punt d’inflexió és el tercer trimestre d’aquest any, que tindrà un creixement raquític d’un 0,1%, segons l’estimació preliminar de l’organisme. Veníem d’un

FONT: període entre l’abril i el juny, en què l’activitat va sorprendre positivame­nt tothom, però des del juliol s’han multiplica­t els indicadors de pèrdua de dinamisme. D’aquesta manera, es passarà d’un magnífic creixement d’un 1,5% el segon trimestre a un perfil gairebé pla el tercer.

Tot ve perquè des del juliol s’ha desacceler­at el ritme d’afiliació a la Seguretat Social, l’encariment de l’energia s’ha estès al conjunt del cistell de consum i la facturació de les empreses s’ha alentit. S’hi pot afegir una pèrdua de vigor del consum privat en un context en què la confiança dels consumidor­s està en els seus nivells més baixos des del 2013.

L’empenta de la primera part d’aquest any servirà per acabarlo amb un augment del PIB d’un 4,5%, quatre dècimes per sobre de la previsió del juny, però els efectes de l’alentiment econòmic es traslladar­an al 2023, i només el 2024 es recuperarà dinamisme amb el PIB creixent un 2,9%.

Amb aquestes dades, la recuperaci­ó dels nivells de PIB prepandèmi­a s’endarrerei­x un altre cop, ara fins al primer trimestre del 2024.

Un factor important per impulsar el creixement són els fons del pla de recuperaci­ó, però el Banc d’Espanya avisa que el seu des

El supervisor rebaixa a la meitat l’augment del PIB el 2023 i augmenta lleugerame­nt el d’aquest any, a un 4,5%

Contrasten la previsió del Banc d’Espanya, l’OCDE i l’Airef amb el 2,1% inclòs als pressupost­os

 ?? Banc d’Espanya LA VANGUARDIA Lliber, Teixidó ?? El governador del Banc d’Espanya, Pablo Hernández de Cos
Banc d’Espanya LA VANGUARDIA Lliber, Teixidó El governador del Banc d’Espanya, Pablo Hernández de Cos

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain