La Vanguardia (Català-1ª edició)

Von der Leyen aplana el terreny per limitar el preu del gas a la UE

Brussel·les vol estendre el mecanisme ibèric mentre negocia preus amb Oslo

- Beatriz Navarro

El preu del gas tornarà a estar sobre la taula de la cimera extraordin­ària de caps d’Estat i de govern de la Unió Europea que demà se celebra a Praga. Criticada en nombroses capitals per la seva tardança a assumir la gravetat de la crisi, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, va enviar ahir a les capitals dels Vint-i-set un full de ruta per impulsar un límit al preu del gas i limitar les factures dels consumidor­s, però, assegura, “sense posar en perill” la seguretat d’aprovision­ament, el gran temor de Berlín, que fins ara s’ha oposat a aquesta mesura.

Per primera vegada des que es va obrir el debat, Von der Leyen ha donat suport a la idea d’aplicar una intervenci­ó sobre el preu del gas que vagi més enllà del que arriba per gasoducte des de Rússia. És l’únic que la Comissió acceptava fer fins ara, malgrat que ja són més de 15 els països que li han reclamat per carta adoptar un límit més general al preu del gas.

“És una solució temporal fins que tinguem un nou índex de preus”, més representa­tiu que l’actual, el TTF holandès, va puntualitz­ar Von der Leyen en un discurs davant el Parlament Europeu en què va plantejar l’ampliació a tota la UE del mecanisme ibèric, el sistema adoptat per Espanya i Portugal que, des del juny, limita el preu del gas que es fa servir per generar electricit­at, de manera que la carestia d’aquest no contamini tot el mercat.

L’excepció ibèrica és una de les peces del puzle que l’Executiu comunitari fa setmanes que està armant per respondre a l’alça de preus de l’energia amb menys rapidesa de la que reclamen França, cils, Brussel·les confia que l’interès mutu a tenir un nivell de preus sostenible a mitjà termini s’imposi i sigui possible arribar a un acord.

El pas següent seria imposar un límit al gas que arriba de Rússia, com a “proveïdor no fiable”. Actualment el gas rus representa menys del 10% que consumeix la Unió, però l’objectiu és assecar una mica més la maquinària de guerra del Kremlin i que no només els països amics es vegin penalitzat­s per la política energètica europea. De cara a l’any que ve, per evitar que la competènci­a entre estats membres infli els preus del gas, la CE planteja crear una plataforma per a compres conjuntes.

Els canvis en els fluxos comercials des que la UE va decidir tren

Brussel·les intensific­a les negociacio­ns amb Noruega per pactar una banda de preus màxims del gas

car amarres amb Rússia han portat que l’indicador de preus emprat fins ara, el TTF, ja no sigui representa­tiu del mercat europeu, dominat pel gas liquat, admet la Comissió. Els experts treballen en el disseny d’un índex de preus alternatiu. I és aquí quan, segons el full de ruta de Von der Leyen, entraria fixar un límit al preu del gas per a la generació d’electricit­at segons el model ibèric.

La falta d’interconne­xions entre la Península i la resta de la UE va minimitzar el problema de fuites d’electricit­at a preus més baixos (és una quantitat molt limitada, la que Espanya i Portugal passen a França) i Brussel·les vol assegurar-se que això no passa a escala europea. També vol garanties que el sistema no porta a un augment del consum. Von der Leyen confia que, amb aquesta seqüència, els països reticents a limitar el preu del gas acceptin una intervenci­ó europea en aquest sentit. La mesura seria “un primer pas cap a una reforma estructura­l al mercat elèctric”. ●

 ?? JULIEN WARNAND / EFE ?? La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ahir al Parlament Europeu
JULIEN WARNAND / EFE La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ahir al Parlament Europeu

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain