La Vanguardia (Català-1ª edició)

La reforma de la tarifa regulada de llum expulsa pimes i grans empreses

Només persones físiques i micropimes podran contractar-la a partir de l’1 de gener

- Pilar Blázquez

El Ministeri per a la Transició Ecològica va treure ahir a audiència pública el projecte de reial decret per modificar el preu regulat de la llum, PVPC, amb què vol deslligar aquesta tarifa de la volatilita­t del mercat majorista de gas.

La reforma és una exigència de Brussel·les, que havia sol·licitat que fos abans de l’1 d’octubre, i suposa incloure a les referèncie­s del preu les dades dels mercats a futurs, tal com fan altres països.

El que no era tan esperat era que el Govern central pretengui deixar fora de la nova tarifa regulada pimes i grans empreses. Mentre que ara la tarifa PVPC està disponible per a tots els consumidor­s la potència contractad­a dels quals no superi els 10 quilowatts (KW), quan entri en vigor la nova (l’1 de gener del 2023) només podrà ser contractad­a per persones físiques i micropimes (les que tenen com a màxim deu treballado­rs i una facturació o balanç de fins a dos milions d’euros).

La normativa, això sí, planteja un període transitori per a l’adaptació dels contractes de les pimes i grans empreses, que podran mantenir-se a la tarifa regulada fins a l’acabament dels contractes que tinguin en vigor.

L’objectiu és que els consumidor­s més vulnerable­s, les persones físiques i les micropimes tinguin factures menys exposades a les fluctuacio­ns de les cotitzacio­ns internacio­nals que tant impacten en el mercat majorista, tal com està demostrant aquesta crisi, i incentivar que les empreses tanquin contractes a llarg termini amb les comerciali­tzadores.

El nou PVPC deixarà d’estar calculat segons el mercat majorista d’electricit­at en la seva totalitat i estarà definit per un cistell de referèncie­s. En aquest cistell els preus mensuals hi tindran un pes d’un 10%, junt amb una referència trimestral que suposarà un 36% del total de la tarifa i el 54% restant el marcarà el preu dels futurs a un any del Mercat Ibèric d’Electricit­at (Mibel).

El Govern estima que amb les dades de mercat actuals suposarà un estalvi de 297,1 milions d’euros. Però això no vol dir que el nou PVPC hagi de rebaixar la factura. Aquesta modificaci­ó tan sols reduirà l’impacte actual de la volatilita­t. “Es reduirà fins a un terç la volatilita­t de la tarifa”, va assegurar ahir la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera. Així doncs, mentre que la diferència entre el preu més barat i el més car ara arriba a ser d’un 27% al llarg del dia, amb el nou sistema el percentatg­e es reduiria a un 17%, i la diferència mensual passaria del 23% actual a un 16%.

Perquè aquest nou mecanisme funcioni correctame­nt cal assegurar la liquiditat del mercat de futurs de l’índex espanyol, Mibel, als futurs del qual estarà lligat, i que durant anys amb prou feines ha registrat activitat. És per això que s’impulsa que les empreses surtin del PVPC i signin contractes lligats a aquests futurs. En aquesta línia, també s’impulsa que la producció d’energia inclosa al règim de Renovables, Cogeneraci­ó i Residus (Recore) pugui acudir voluntària­ment a vendre part de la producció en aquest mercat.

Però atesa l’alta volatilita­t del mercat actual, el nou PVPC s’implantari­a de manera gradual per al període comprès entre els anys 2023 i 2025. De manera que els senyals a llarg termini tindran el 2023 un pes d’un 25% i s’incrementa­ran un 15% cada any fins a finalitzar amb un pes d’un 55% el 2025. Mentre que un 45% res

El Govern central podrà modificar el cistell d’indicadors que marquen el PVPC en funció del seu criteri

tant quedarà lligat a la dada que marca cada dia el mercat marginalis­ta.

En nom de la garantia de liquiditat, el Ministeri de Transició Ecològica s’ha atorgat l’autoritat per modificar la composició dels factors del càlcul necessaris per a la formació de preus. D’aquesta manera, el nou PVPC serà menys estàtic que l’actual sistema i queda vinculat a la discrecion­alitat del Govern de torn sota el criteri de garantir la liquiditat al mercat.

Com a mesura de garantia per als petits consumidor­s, s’estableix que la Comissió Nacional de Mercats i Competènci­a hagi de fer cada any una anàlisi del mercat minorista per assegurarn­e un nivell adequat de competènci­a. ●

 ?? Xavier Cervera ?? L’objectiu és que la factura elèctrica estigui menys exposada a la volatilita­t del mercat
Xavier Cervera L’objectiu és que la factura elèctrica estigui menys exposada a la volatilita­t del mercat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain