La Vanguardia (Català-1ª edició)

El bressol de la indústria 4.0 s’exhibeix durant el Bnew

La DFactory ja acull 30 empreses i 500 treballado­rs

- Jose Polo

Quan el Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZBF) va idear la incubadora d’impressió 3D a la seva seu es va plantar “la primera llavor” d’un projecte més gran, recorda la seva directora general, Blanca Sorigué. L’entitat pública va començar a estudiar la idea de crear un espai dedicat en exclusiva a la indústria 4.0 i ser el bressol d’empreses que es dediquen a àmbits com la robòtica, la cibersegur­etat o la intel·ligència artificial, entre altres. Després d’una inversió de 30 milions d’euros, l’edifici no és tan sols una realitat, sinó que el DFactory –així s’anomena– ja acull una trentena d’empreses i 500 treballado­rs.

“Esperàvem que anés bé pel substrat que té l’àrea metropolit­ana de Barcelona en aquests temes, però estem molt contents”, reconeix el delegat especial de l’Estat al CZFB, Pere Navarro. Aquesta setmana s’està exhibint al públic acollint el congrés Barcelona New Economy Week (Bnew).

Durant el dia a dia l’espai de 17.000 m2 i quatre plantes compta amb un 50% d’ocupació quan encara no s’ha complert el primer any de vida. Empreses com HP o iniciative­s com Leitat són en aquest equipament.

“Ser aquí ens ha donat visibilita­t i ens ha facilitat tancar contractes”, comenta Mike Hastewell, president de Malena Engineerin­g. La seva firma proposa un “nou concepte de mobilitat”, amb vehicles fabricats mitjançant impressió 3D. Un prototip d’aquests cotxes s’exposa a la mateixa porta del DFactory, on s’ubiquen.

“Aquest edifici uneix diferents tecnologie­s i genera un ecosistema en què és molt plausible establir sinergies”, valora Xavier Riba, cofundador d’Innovae, companyia especialit­zada en realitat virtual i augmentada. “Ajuda que sigui la inversió pública qui aposti per iniciative­s així”, agrega.

“La digitalitz­ació és transversa­l i, per tant, aquí hi poden venir empreses de qualsevol sector”, remarca Sorigué. “És important per a Barcelona allotjar un edifici així, únic a Europa”, afirma Navarro. El delegat de l’Estat al CZFB avança que estan “parlant amb els arquitecte­s per veure si podem ubicar-hi més empreses i pensant en una segona fase”.

Sense una inauguraci­ó oficial feta, i tot i que ja s’han celebrat alguns actes a l’interior, el Bnew està servint com a posada de llarg del DFactory. L’equipament acull l’esdevenime­nt sobre nova economia, amb 600 ponents i un total de 180 hores de contingut, que s’acabarà avui. ●

El president de Foment del ●

Treball, Josep Sánchez Llibre, es va reunir ahir amb les juntes directives i els presidents de l’Empresa Familiar Andorrana (EFA), Daniel Armengol, i de la Confederac­ió Empresaria­l Andorrana (CEA), Gerard Cadena, així com amb el cap de Govern del Principat, Xavier Expot. La patronal catalana va explicar en un comunicat que ha signat un acord amb la seva homònima andorrana per facilitar visites de negoci dels seus membres entre els dos països, intercanvi­ar informació econòmica, comercial i legal i ajudar-se en cooperació internacio­nal. Segons Foment, l’acord pretén reafirmar i potenciar la cooperació empresaria­l entre Catalunya i Andorra, fomentar la col·laboració entre les empreses de les dues zones i impulsar iniciative­s transfront­ereres que revitalitz­in l’economia dels dos països. Sánchez Llibre va destacar “la importànci­a d’aconseguir complicita­ts amb Andorra en diversos àmbits, com el d’infraestru­ctures, perquè l’Acord d’Associació del Principat amb la UE obri la porta i permeti finançar amb fons europeus l’ampliació de projectes d’infraestru­ctures i ferroviari­s que millorin la connectivi­tat de la Cerdanya, l’Alt Urgell, i els Pirineus Orientals amb Andorra”. Gerard Cadena, per la seva part, va reclamar “trobar mecanismes per millorar les infraestru­ctures de comunicaci­ó entre Andorra i els territoris fronterers de França i Espanya en benefici de tots”. / Redacció

El Consorci de la Zona Franca de Barcelona inverteix 30 milions d’euros en un centre de 17.000 m2

La patronal reforça els vincles econòmics entre Catalunya i Andorra

 ?? Mané Espinosa ?? El DFactory del Consorci de la Zona Franca en una de les jornades de Barcelona New Economy Week
Mané Espinosa El DFactory del Consorci de la Zona Franca en una de les jornades de Barcelona New Economy Week
 ?? LV ?? Xavier Espot amb Josep Sánchez Llibre
LV Xavier Espot amb Josep Sánchez Llibre

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain