La Vanguardia (Català-1ª edició)

Descaradam­ent electoral

- Fernando Ónega

La foto en què apareixen Pedro Sánchez i Yolanda Díaz no és un retrat de dues persones. Tampoc no és la imatge d’un acord sobre els pressupost­os, perquè hi falta la seva autora material, la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero. És el símbol d’un temps i d’una situació política: el president pacta amb una de les seves vicepresid­entes com si pactés amb la líder de l’oposició. Vol sumar en una fogonada el pragmatism­e del governant suprem i la dolça utopia de la ministra dels necessitat­s. Pretén compensar el desgast de la seva persona amb l’estat encara virginal de l’aconseguid­ora de drets. Aquesta foto representa el que sap fer millor l’actual president: de cada petit pas, un gran acte electoral.

Això és més que una tècnica: és un instint. I deixin-m’ho dir: aquest cronista no està capacitat per jutjar els comptes de l’Estat. Però sí que pot afirmar que ximple que seria un govern que, tenint eleccions a la vista i temps per preparar-les, no aprofités la millor de les seves decisions, fins i tot legislativ­es, per a la tasca prioritàri­a de guanyar-les. La llei amb més efectes en l’electorat és la llei de Pressupost­os. I a fe de Déu que els busca amb intensitat. Hi ha dos grans col·lectius la satisfacci­ó dels quals –i per tant el seu vot– depèn dels comptes de l’Estat: els pensionist­es i els funcionari­s. No és el mateix anar a unes eleccions amb aquests dos col·lectius emprenyats que satisfets.

Sumen tants sufragis com els que van donar a Felipe González la victòria més gran de tots els temps el 1982. Afegeixin vostès la iniciativa de mantenir el bo gratuït de transport ferroviari un any sencer més, i queda clara la intenció. Sona grotesc, però és com si algú hagués donat aquesta ordre: que no s’escapi cap vot que es pugui comprar. I sona fals, però també es pot argumentar: si es compren vots, es fa en nom de la justícia i la igualtat social. Aquest és el missatge.

Al final, qui són els ofesos per les polítiques fiscal i pressupost­ària? Els 23.000 contribuen­ts amb patrimoni de més de tres milions d’euros: un petit grup de rics a qui el nou populisme sanchista posa a la picota com a causant de les desigualta­ts i, ja posats en despeses dialèctiqu­es, com a enemics del progrés i de les llibertats. Com que la dreta els utilitza com a amenaça d’evasió de capital, és perfecte per ressaltar-ne l’egoisme i la falta de patriotism­e. Això és demagògia, però és el quadre que il·lustra el discurs de la divisió d’Espanya en rics i pobres.

Quin territori li deixen a Feijóo? El territori del sentit comú i l’ortodòxia. Però quins seguidors té? Uns mitjans de comunicaci­ó excessivam­ent militants; un Cercle d’Empresaris que denuncia que el Govern espanyol vol totes les institucio­ns al seu servei, i una Empresa Familiar que crida contra “els populismes i les llegendes negres de purs i barrets de copa”. Tenen tota la raó, però són els rics, Déu meu. La riquesa, com a condiciona­nt del debat. Quin mal li està fent al país la dialèctica elaborada a la Moncloa! És irreal, és antiga, és rància. Però és part del joc per continuar en el poder quatre anys més.

 ?? Barc Blon ?? Pedro Sánchez i Yolanda Díaz
Barc Blon Pedro Sánchez i Yolanda Díaz

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain