La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’Executiu manté la inversió a Catalunya amb dubtes sobre l’execució

Els pressupost­os hi consignen un 17,2% del total, però se’n materialit­za molt menys

- TOTAL ESPANYA 2021 2022

falta de subministr­aments, la volatilita­t dels preus de les matèries primeres, aturades del sector del transport o falta de profession­als. “Des del juny del 2018 fins al juny del 2022, la inversió executada per Adif i Adif AV a Catalunya supera els 1.000 milions”, van afegir.

L’última dècada ha estat una constant que els pressupost­os consigness­in una inversió superior a Catalunya que a Madrid. Una vegada executada la inversió real, a la comunitat que acull

Adif reconeix que aquest any executarà un 18% del que estava pressupost­at per a la província de Barcelona

la capital sempre s’han gastat més diners, com s’aprecia al gràfic. L’any passat, per exemple, la inversió a Madrid gairebé va triplicar la de Catalunya.

Una altra manera d’analitzar les xifres és posar-les en relació amb la població de cada territori. En aquest cas, el pressupost preveu per a Catalunya una inversió de 297 euros per persona davant els 193 de Madrid. La mitjana espanyola és als 284 euros.

La patronal Foment del Treball –després de valorar positivame­nt la dotació per a aquest any a Catalunya– va demanar que en cas que la inversió no sigui executada al 100%, els recursos no gastats “no es perdin i es transferei­xin a la Generalita­t”. En una línia semblant, la Cambra de Comerç va reclamar que els 4.400 milions que no es van executar el període 2013-2021 es transferei­xin a Catalunya.

Els últims nou anys, la mitjana d’execució de les inversions a Catalunya ha estat d’un 63,8%. L’any en què va ser més baixa és precisamen­t l’últim, el 2021, quan va quedar una mica per sobre d’un 35%.

Als pressupost­os, el Govern espanyol matisa que en el cas de Catalunya es transferir­an el 2023 una partida addicional de 200 milions per donar compliment a la disposició addicional tercera de l’Estatut, que preveu una inversió a Catalunya respecte a l’equivalent al seu pes en el PIB durant set anys. Precisamen­t, la dotació pressupost­ària publicada ahir pel 2022 no arriba al pes de Catalunya en el PIB, que actualment se situa al voltant d’un 19%. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain