La Vanguardia (Català-1ª edició)

Biden davant el fantasma de l’“Harmagedon nuclear”

El president dels Estats Units no creu que Putin vagi de farol amb l’amenaça de recórrer a les armes atòmiques a Ucraïna

- Fernando García

El món va contenir la respiració i es va témer el pitjor, el final de tot, durant els 13 dies d’angoixa apocalípti­ca que es van viure durant la crisi dels míssils a Cuba, l’octubre del 1962. Malgrat el desenllaç pacífic del pols entre Nikita Khrusxov i John Fitzgerald Kennedy mitjançant pacte perquè els Estats Units desmantell­essin les seves armes nuclears a Turquia, va quedar la sensació que Fidel Castro sí que hauria estat disposat que els míssils russos desplegats a l’illa es llancessin contra “l’imperi”. No en va, el líder cubà, enfurismat amb la retirada dels míssils del seu país en virtut d’un acord a què es va arribar a esquenes seves, va convocar l’1 de novembre els cubans perquè assistissi­n a un gran míting sota una consigna difícil d’oblidar: Nikita, mariquita, lo que se da no se quita.

L’essencial és que, a l’hora de la veritat, ni Khrusxov ni de bon tros Kennedy es van mostrar realment disposats a arribar al final, com potser sí que ho estava Fidel Castro. Ho està Vladímir Putin ara, 60 anys després d’aquella crisi?

Així ho tem Joe Biden. “No ens havíem enfrontat mai a la perspectiv­a de l’Harmagedon nuclear des de Kennedy i la crisi dels míssils a Cuba”, va declarar el president dels Estats Units dijous a la nit, en un acte de recaptació de fons per al Comitè de Campanya Senatorial Demòcrata, en al·lusió a les repetides amenaces de Putin

Force One ahir de recórrer a l’armament atòmic en la guerra d’Ucraïna.

El president dels Estats Units deixava clar el seu temor que el líder rus parli de debò i no estigui marcant-se un farol: Putin és “un paio a qui conec bastant bé”, va dir Biden, “i no crec que fes broma quan va parlar de fer servir armes nuclears tàctiques o biològique­s o químiques”.

Més enllà de la naturalesa i predisposi­ció del president rus, una raó de pes per creure-se’l és en “el desenvolup­ament significat­ivament inferior” del seu exèrcit respecte al de les forces ucraïneses, va explicar el mandatari en al·lusió als últims revessos encaixats pels soldats russos al camp de batalla.

De manera que, “per primera vegada des de la crisi dels míssils de Cuba, afrontem l’amenaça d’una arma nuclear si les coses continuen anant de la manera com han anat fins ara”, va reiterar Biden. I va afegir: “No crec que es puguin fer servir armes tàctiques nuclears sense acabar en l’Harmagedon” o apocalipsi.

A diferència de vegades anteriors en què s’ha expressat en termes molt més taxatius que la resta del seu equip, com, per exemple, en assenyalar la determinac­ió de Washington a defensar militarmen­t Taiwan en cas d’agressió xinesa, aquesta vegada les declaracio­ns de Biden coincideix­en plenament –si bé des d’un to de més alarma– amb les dels seus assessors.

Fa tot just dues setmanes, el seu conseller de Seguretat Nacional, Jake Sullivan, va parlar de “conseqüènc­ies catastròfi­ques” i “resposta decisiva” si Putin recorregué­s a l’armament nuclear. Sullivan va cridar a “prendre’s seriosamen­t” l’amenaça que el president rus havia fet hores abans en aquest sentit. I va precisar que Washington havia comunicat i detallat al Kremlin, en privat, en què podria consistir aquesta terminant resposta dels Estats Units i els seus aliats a un atac nuclear rus.

L’admonició de Biden dijous va arribar no obstant això mentre a la seva Administra­ció precisen que els serveis d’Intel·ligència del Govern no han detectat canvis en les forces nuclears russes que requereixi­n un reajustame­nt en el posicionam­ent dels sistemes d’alerta dels EUA: “No hem vist cap raó per ajustar la nostra pròpia posició nuclear estratègic­a ni tenim indicis que Rússia s’estigui preparant per fer servir armes nuclears de manera imminent”, va assegurar dimarts, i ahir va repetir amb les mateixes paraules, la secretària de Premsa de la Casa Blanca, Karine Jean-Pierre.

La declaració del president no va ser del gust de tothom al bloc occidental. El líder francès, Emmanuel Macron, va dir ahir que “hem de parlar amb prudència en comentar aquestes qüestions”. ●

No tots els líders del bloc comparteix­en l’alarmisme de Biden; Macron demana “cautela”

 ?? AlMUNU AMARASINGH­l / AP ?? El president dels EUA, Joe Biden, saludant abans d’entrar a l’Air a la base d’Andrews
AlMUNU AMARASINGH­l / AP El president dels EUA, Joe Biden, saludant abans d’entrar a l’Air a la base d’Andrews

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain