La Vanguardia (Català-1ª edició)

NICOLE AUNAPU MANN

Amb 45 anys, aquesta dona s’ha convertit aquesta setmana en la primera nadiua americana que viatja en una missió espacial

-

era un somni d’infantesa”, va repetir a l’entrevista sobre les seves aspiracion­s espacials abans d’enlairar-se en un coet SpaceX, dimecres, per a continuaci­ó orbitar a la càpsula Crew Dragon fins a arribar a l’Estació Espacial Internacio­nal, on passarà els sis mesos següents. De les prades a les galàxies. Viatjaven amb ella el seu compatriot­a Josh Cassada, el japonès Koichi Wakata i la cosmonauta russa Anna Kíkina.

“No va ser fins una mica més tard que vaig tenir aquesta idea. Quan era petita m’interessav­en les matemàtiqu­es, la ciència, però no vaig conèixer mai un astronauta, no sabia realment què feien, i no vaig pensar que això entrés al regne de les meves possibilit­ats”, va explicar.

Aquella inspiració no va arribar fins que pilotava un avió F-18 del cos de la Marina. “Vaig començar a explorar oportunita­ts de futur i cap a on volia que anés la meva carrera. I la NASA va sorgir en aquell punt com una cosa que era viable i es va convertir en un somni”. Va ingressar a l’agència espacial el 2013 i va acabar l’entrenamen­t el 2015.

Han hagut de passar vint anys perquè es tanqués el cercle. El 2002 John Herrington es va apuntar la fita de ser el primer nadiu americà a l’espai.

“És magnífic celebrar i comunicar una cosa així, en especial per a les joves generacion­s. Aquestes dones joves, potser nadiues, potser de diferents procedènci­es, han d’entendre que aquestes oportunita­ts hi són i que disposen del potencial per fer caure aquestes barreres que

També forma part del programa Artemis, que té la missió de tornar a la Lluna “per quedar-s’hi”

encara hi ha”, va reflexiona­r.

Nicole Aunapu Mann, nascuda a Petaluma, forma part del poble wailaki, de les tribus atapascane­s, al Round Valley de Califòrnia, segons les dades de la NASA. Viu a Houston amb el seu marit i el seu fill.

Va obtenir una llicenciat­ura en Enginyeria Mecànica a l’Acadèmia Naval dels EUA. També va aconseguir un màster en aquest terreny per la Universita­t de Stanford, amb l’especialit­at en mecànica de fluids. Té el grau de coronel del cos de marines i va exercir de pilot de proves per als F-18 Hornet i Super Hornet.

Oficialmen­t és la comandanta de l’SpaceX. La seva màxima esperança és poder gaudir de l’oportunita­t de fer un parell de passejos espacials mentre desenvolup­en diversos projectes d’investigac­ió científica.

A més a més, Mann està integrada al programa Artemis, que té la missió de tornar a la Lluna. “Aquesta vegada hi anirem per quedar-nos-hi”, va afirmar. “És el component bàsic per a la nostra exploració cap a Mart”, va aclarir.

Quan Herrington va fer el seu viatge espacial es va emportar una bandera de la nació chickasaw, com a amulet. Mann també en té un. És un caçador de somnis (cèrcol de fusta amb una xarxa decorada a dins). El va fer i l’hi va regalar fa temps la seva mare, “un trosset de record de la meva família que se’n va amb mi a l’espai”. ●

 ?? NASA ?? Nicole Mann va ingressar a la NASA el 2013 després de descobrir el seu somni espacial pilotant F-18 del cos de la Marina
NASA Nicole Mann va ingressar a la NASA el 2013 després de descobrir el seu somni espacial pilotant F-18 del cos de la Marina

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain