La Vanguardia (Català-1ª edició)

Òpera a Catalunya celebra el seu aniversari amb una gala i tres òperes en 14 ciutats

-

La temporada 2022-2023 ha de ser la de la total recuperaci­ó d’Òpera a Catalunya, que fa 35 anys i celebra els 40 d’Òpera a Sabadell, la casa mare, havent superat la crisi de l’IVA en entitats sense ànim de lucre i la posterior pandèmia. La Fundació Òpera a Catalunya i el Departamen­t de Cultura remen en aquesta direcció. La Generalita­t ha augmentat un 50% l’aportació, fins als 964.000 euros, cosa que situa el pressupost en 2,2 milions d’euros, un 25% més que el 2021.

La quantitat donarà miraculosa­ment per a tres òperes – Don Giovanni, Madama Butterfly i Il trovatore–, i una gala d’aniversari a La Faràndula de Sabadell (2/XII), i un recital barroc, amb Xavier Sabata i Vespres d’Arnadí. Són 40 funcions d’òpera en 14 ciutats del circuit, que per segon any consecutiu inclou Santander.

“Els ajudem a recuperar la temporada que tenien al Palacio de los Festivales –va dir Òscar Lanuza, director general de la FOC–. Tenim un conveni perquè s’incorporin cors locals a les produccion­s i vagin a una temporada estable”.

El model d’òpera itinerant amb preus assequible­s a la taquilla (de 15 a 45 euros, que van dels 20 als 68 al Palau de la Música) és únic al món. “Europa ens coneix, sap de nosaltres”, diu Lanuza, que es congratula que Cornellà de Llobregat s’hagi incorporat al circuit. Figueres s’ha consolidat, augmenta les funcions a Vic i Tarragona i es mantenen a Lleida i Girona. A Tortosa, en canvi, se la continua esperant de tornada.

Jordi Torrents, vicepresid­ent d’Amics de l’Òpera, va justificar que només una de les tres òperes sigui una nova producció (tot i que la de Don Giovanni que arrenca a l’octubre és del 2016) perquè “en moments incerts val la pena usar coses que teníem”, va dir. Cal destacar les veus de Carles Pachón de Don Giovanni i Maite Alberola de Donna Elvira, i la de Hiroko Morita a Madama Butterfly, amb Anna Tobella (Suzuki) o Enrique Ferrer (Pinkerton). Gustavo Porta, Maribel Ortega, Carles Daza i Laura Vila lluiran a Il trovatore. I tira endavant el projecte Llegir l’Òpera a les bibliotequ­es de Catalunya per crear nous públics. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain