La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Convocar eleccions ara seria un disbarat”

-

abans del que va passar divendres, per això,els interpel·larem, i si no, a partir d’aquí tirarem endavant.

Jordi Sànchez diu que el procés està “tancat”. Ho veu així?

No, el procés està protagonit­zat per la força de la gent. Tenim una proposta que és un acord de claredat que podria iniciar-se les pròximes setmanes i mesos. Això és un procés independen­tista i referendar­i. El que volem és satisfer la demanda del 80% dels catalans de poder votar per decidir el futur polític del país. El procés no és de dos partits, és dels consensos de la societat, d’almenys un 48% que ha decidit apostar per la independèn­cia. Representa­rem aquest 48% i el 80% per organitzar un referèndum i, per a això, s’haurà de parlar amb el Govern espanyol.

Es pot reconduir la relació amb Junts?

Pedro Sánchez va allargar la mà per donar estabilita­t al Govern.

Han decidit el que faran sobre els pressupost­os estatals?

No, perquè no els coneixem. Estem esperant a tenir una reunió. Algunes de les coses que hem vist no ens han agradat i a més estem pendents que es compleixin els del 2022. I no només això, quant més allunyats estiguin els resultats del procés de negociació més manca de confiança hi ha amb el Govern espanyol i amb el PSOE per poder arribar a acords en altres àmbits.

S’avançarà en la reforma del delicte de sedició abans que acabi l’any?

Tot va molt tard a Espanya. Ens agradaria veure un PSOE compromès amb la democratit­zació de l’Estat i no només per derogar els delictes polítics del Codi Penal, que és una reforma necessària i d’interès general. Tots els estats europeus han homologat les seves normatives penals als drets humans i a la democràcia. Això està pendent, de fa anys.

Com està la seva situació judicial?

Igual que el març del 2018 quan me’n vaig anar, continuo acusada per un delicte de rebel·lió. Perquè es mogui alguna cosa he de comparèixe­r davant del Suprem. Tinc una ordre de detenció i ingrés immediat a la presó. Comparèixe­r no és un escenari perquè comporta presó provisiona­l. És una situació desproporc­ionada i injusta. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain