La Vanguardia (Català-1ª edició)

El millor bar del món a la ciutat sense nit

La inversió feta per la restauraci­ó barcelonin­a en establimen­ts de qualitat no es correspon amb les restriccio­ns horàries d’una ciutat que gira l’esquena a la nit. Se sobrevalor­a el descans veïnal davant la cultura nocturna?

- Miquel Molina @miquelmoli­na

Els qui no han abandonat l’hàbit de sortir de nit per Barcelona saben que la nominació de la cocteleria Paradiso com el millor bar del món no és el simple reconeixem­ent d’una iniciativa aïllada. Els últims anys, els empresaris del sector –molts d’ells joves emprenedor­s– han invertit els diners fins a aconseguir que la capital catalana tingui una oferta de restauraci­ó nocturna de primer nivell. La llista World’s 50 best bars, que també ha situat els locals barcelonin­s Sips i Two Schmuks al top ten de l’excel·lència, ha vingut a donar projecció global a aquesta nova realitat.

Aquesta multiplici­tat de locals amb encant és un atractiu exportable més per a una Barcelona que sempre ha tingut vocació d’atreure persones amb talent i dinamisme. I el seu reconeixem­ent urbi et orbi, una altra palada de terra a sobre de l’estigma de ciutat decadent. Només cal comprovar com s’han omplert les xarxes socials de fotos dels locals guardonats. Aquest tipus de promoció, en termes publicitar­is, té un valor difícil de calcular.

No obstant això, aquesta vibrant oferta –que caldria estendre, per exemple, a la proliferac­ió de bars de música en directe– xoca amb una realitat que també coneixen bé els noctàmbuls locals. Barcelona, que no ha estat mai una capital de la vida nocturna, és en aquest sentit una ciutat apagada. I si no fos per la comunitat d’expatriats, a qui, per regla general, els agrada allargar el dia més enllà de la caiguda del sol fins i tot entre setmana, seria directamen­t una ciutat morta.

La vocació casolana dels catalans, més accentuada que en altres paratges, té bastant a veure amb aquesta realitat. Però no es tracta només d’això. Perquè Barcelona figura a la franja alta de les ciutats europees que més restringei­xen els horaris nocturns. Res a veure amb moltes ciutats del nord d’Europa. El descans dels veïns és i ha estat sempre una de les preocupaci­ons principals de l’Ajuntament, governi qui el governi.

No pot negar-se el caràcter progressis­ta d’aquestes restriccio­ns. En definitiva, es tracta de protegir el veïnat de la contaminac­ió acústica que provoca una activitat nocturna desbocada. S’intenta, així, posar límits al mercat amb l’objectiu de salvaguard­ar el bé comú. El que és el mateix que dir que es protegeixe­n els drets del més feble.

En el cas de l’actual equip de govern, a més, reduir el soroll de la nit és coherent amb les seves polítiques de restricció de la mobilitat. És interessan­t llegir el documentat assaig de Gabi Martínez Naturalmen­te urbano. Supermanza­na, la revolución de la nueva ciudad verde (Destino) per comprovar fins a quin punt la contaminac­ió acústica pot limitar el benestar de les persones.

Tot el que s’ha dit fins ara no invalida la percepció que menys rigidesa horària ajudaria a fer de Barcelona una ciutat més atractiva. Actuar sobre zones saturades, com el carrer Enric Granados, és necessari. Però limitar el dret a viure la nit a persones que a les dues del matí socialitze­n en un bar de copes o els qui a les onze s’entretenen en una terrassa de Ciutat Vella no només pot arribar a considerar-se discrimina­tori: també es corre el risc de causar l’efecte indesitjat de traslladar la gresca als domicilis –on és molt menys combatible– o al mateix carrer, amb l’efecte botellot.

Restringir horaris és progressis­ta, però sense flexibilit­at pot arribar a ser discrimina­tori

Algunes ciutats canalitzen el conflicte entre el descans i el lleure a través de figures d’intermedia­ció, com l’alcalde/alcaldessa de nit o comissions de resolució de conflictes. Barcelona sembla haver optat per la segona fórmula, tot i que encara no hi ha hagut avenços significat­ius.

Una altra solució seria ser més flexibles amb els locals que eduquen la clientela perquè no causi enrenou davant de la porta. Pot fer-se amb treballado­rs propis o compartits. Suposaria, d’alguna manera, establir una classifica­ció de bones pràctiques amb el premi de no haver d’expulsar la parròquia del teu bar a les dues en punt, quan més bé s’ho està passant (i quan els datàfons treuen fum).

 ?? Enric Fontc   rt    EFE ?? La barra del Paradiso la primera nit com el millor bar del món
Enric Fontc rt EFE La barra del Paradiso la primera nit com el millor bar del món

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain