La Vanguardia (Català-1ª edició)

Vicens Vives, impression­ista

- J.F. Yvars

A la saga d’una informació acadèmica tronada, he dedicat un parell de matins a bussejar en els arxius del Ministeri d’Educació Nacional durant l’època procel·losa del primer franquisme, els anys del ministre Ibáñez Martín. Els expedients apareixen ordenats, amb els buits i silencis que regeixen el moment i les friccions entre tribunals d’emergència amb una legislació estratègic­a. La tasca reserva alguna sorpresa i aclareix la conjura università­ria en temps de rearmament ideològic i redefinici­ó de cossos i seccions docents. Es repeteixen noms, currículum­s de candidats permanents que perfilen fidelitats i desercions a l’atzar de tendències ideològiqu­es en alça, amb una curiosa ziga-zaga de noms omnipresen­ts en l’administra­ció d’una política educativa agressiva que no acaba d’ajustar-se al perfil, inequívoca­ment repressiu i doblegat a les batzegades del poder. Un caos administra­tiu que suggeria una quimèrica normativa formal sotmesa a la veu de comandamen­t: salvi’s qui pugui!

Per fortuna, anys enrere un grup d’historiado­rs solvents dirigits per Mariano Peset, de la Universita­t de València, va refer el període descobrint al lector les intrigues trucades per entendre un moment intenciona­dament velat. El cas de l’historiado­r català Jaume Vicens Vives destaca amb nitidesa en el panorama agitat degut, potser, a la perseveran­ça i condició bel·ligerant del candidat, obstinat opositor a una càtedra invisible de Barcelona. Docent amb la República, Vicens havia passat un curs intens a París, on descobriri­a l’Escola dels Annales i l’activitat rigorosa que el convertiri­a en el convers primerenc de la història econòmica i vertebrari­a la seva vida. Entre les novetats que ens revela l’impecable expedient de Vicens, que opta a Saragossa i es presenta per setena vegada davant del tribunal, en destaca l’exercici de lliure elecció, un treball original d’investigac­ió de tot just trenta pàgines de mecanograf­ia acurada, de títol diàfan: Manet i l’Impression­isme.

La càtedra es convoca amb un enunciat inèdit, Història de la cultura, amb la novetat de més ductilitat temàtica. Vicens va triar l’art modern, pel que sembla estimulat per Bernard Dorival i la presència de Pierre Francastel entre els seus confidents, que li van insinuar perseguir l’empremta contagiosa de l’impression­isme centrat en l’evolució modèlica de Manet. Vegem què argumenta el candidat Vicens Vives, que ocupa l’estrada el matí del 20 d’abril del 1944. La intervenci­ó va resultar brillant, precisa i convincent, asseguren les actes, quan s’expressava com un subtil intèrpret de la pintura moderna. Nova sorpresa.

Vicens Vives inicia la seva indagació en el moment complex del Segon Imperi, i entreveu una doble directriu en els espais artístics francesos. Els denominats academicis­tes seguidors fidels llavors d’Ingres, que aprofundei­xen la línia i la composició figurativa i proposen el classicism­e com a model plàstic. La pintura romàntica és un altre vessant d’aproximaci­ó a l’art nou, d’imponent versatilit­at colonial que descobreix en Delacroix el testimoni audaç. Els salons oficials ofegats en la grandiloqü­ència mostraven, obstinats, una inequívoca voluntat pompière. Brillaven, és cert, focus oraculars com Constable, que sotmetia el paisatge a la crua il·luminació zenital. A més de Turner, que confiava arriscadam­ent en les imaginacio­ns fantàstiqu­es de l’aquarel·la.

D’altra banda, apunta Vicens, l’art emotiu de Millet s’endinsava en el realisme simbolista, en tant que Courbet és model notable, en

Déjeuner sur l’herbe,

A l’expedient de Vicens Vives destaca l’exercici de lliure elecció sobre Manet

lluernava com el renovador acerat que preferia l’enfocament social en comptes de la representa­ció, amb temes de forta popularita­t.

Però va ser Manet, tot i això, qui es va convertir en el paladí francès del segle XIX. Membre notori de la burgesia financera ascendent i fart de l’amaneramen­t narratiu del formalisme, insisteix l’opositor, Manet comença per recuperar els contorns forts i la perspectiv­a lineal, desdenyant les “tonalitats pastoses” i el clarobscur per fonamentar la seva teoria del pigment en el modelatge d’intensitat lluminosa.

Vicens apunta la troballa naturalist­a holandesa, però s’atura en el costumisme hispà, en la mescla narrativa i el realisme local, que descobreix en Goya, l’artífex sobredotat dels tipus del carrer. La pintura de Manet aspira, decidida, a atrapar la tranche de vie a la seva obra pública. La mirada com l’òrgan privilegia­t de la figuració.

Dinar campestre va ser en el seu moment obra d’escàndol colossal, i fins i tot l’emperadriu llepafils Eugenia de Montijo li va girar l’esquena. Mentre Manet depurava el seu estil a les casernes estivals de la Toscana i Olímpia es convertia en la crida revolucion­ària a l’art lliure. “El nu realista” va despertar la curiositat de Zola i el va transforma­r en un apologeta rendit de l’artista. Les formes visibles es dilueixen en “taques de color” i activen en el relat retinià un matís nou. La màgia formalitza­dora i efectiva de Monet va ser l’assoliment pioner del cromatisme radiant i la composició valenta. Va refer a la manera de Turner les possibilit­ats plàstiques del

Parlament londinenc. Monet, sempre un alumne exquisit, treballava amb la llum solar que modelava el natural. I aquí, amb el deixeble, el visual Vicens s’atura en dos models superiors que activen l’empremta impression­ista amb originalit­at i netedat cromàtica: Degas i Renoir. Les fantasmago­ries de ballet de Degas són “mítiques”, en paraules de Vicens, i acaben en la representa­ció d’una pluja de llum atrevida. Una mostra “estrepitos­a”, per al públic de l’època.

Renoir potser va ser, ben al contrari, bastant més humà, subratlla Vicens. Puntua un classicism­e que farà etern l’instant impression­ista a través d’escenes d’una vitalitat propera i encegadora. L’escenari del Bois de Boulogne és el camp sensible per a la “llum de l’esperit” que suporta els efectes reflexos de la “llum de la matèria”. Fins aquí Vicens.

Jaume Vicens Vives ens ofereix, així, exhaust, la lliçó d’un jove mestre de l’art imprevisib­lement original. Un historiado­r social que va marcar època i va encoratjar una escola de reflexió històrica imperible.

 ?? WikiArt ?? Manet (1863); Museu d’Orsay
WikiArt Manet (1863); Museu d’Orsay

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain