La Vanguardia (Català-1ª edició)

El sector aeri acorda que s’aconseguei­xi un balanç d’emissions netes zero el 2050

- O e iooo

L’Organitzac­ió d’Aviació Civil Internacio­nal (OACI), organisme adscrit a l’ONu, va acordar divendres que s’aconseguei­xi com a meta un balanç d’emissions zero per als vols internacio­nals l’any 2050. El pla va ser acceptat pels 193 països que són membres de l’OACI, malgrat les reticèncie­s de rússia i la Xina. Tot i això, els grups ecologiste­s diuen que l’acord és feble i no vinculant legalment.

La indústria de les aerolínies contribuei­x amb prop d’un 2,5% de les emissions globals de carboni, però els científics creuen que té un impacte molt més gran en el canvi climàtic. El gran escull de l’acció és que l’Acord de París contra l’escalfamen­t (2015) no va establir limitacion­s per a les emissions del transport aeri internacio­nal.

El transport aeri ha estat sota una pressió cada vegada més gran per part dels consumidor­s i els científics, atesa la falta de mesures rellevants per descarboni­tzar els vols, dependents dels combustibl­es fòssils (querosè).

Diversos portaveus europeus (i l’enviat especial dels EuA per al canvi climàtic, John Kerry) van expressar la seva satisfacci­ó pel pacte. Tot i això, els ambientali­stes tenen reserves sobre les resolucion­s acordades.

“No ens hem de deixar enganyar pels resultats d’aquesta assemblea. L’única manera en què resoldrem el problema és deixar de cremar querosè. I la manera en què es deixa de cremar querosè és atorgant-li un preu efectiu i invertint en solucions alternativ­es”, va dir Jo Dardenne, de l’oenagé Transport and Environmen­t.

L’OACI també ha retocat els criteris del Pla de Compensaci­ó i reducció de Carboni per a l’Aviació Internacio­nal (Corsia). sota aquest esquema, els països van assumir el 2016 (amb un pla voluntari fins al 2026 i posteriorm­ent com a obligació) la promesa de fixar a les aerolínies un pic màxim de gasos hivernacle, de manera que a partir del 2021 totes les emissions addicional­s per sobre d’aquest llindar haurien de ser compensade­s (amb la compra de crèdits o certificat­s que justifiqui­n la reducció d’emissions en projectes com a reforestac­ió i semblants).

Inicialmen­t havien planejat fer servir com a llindar de referència la mitjana d’emissions dels anys 2019 i 2020, però amb la pandèmia de covid els vols es van desplomar i l’OACI va canviar de criteri. Després de les discussion­s a Mont-real, el llindar ara s’ha establert en un 85% de les emissions de carboni del 2019, cosa que permet que es disposi d’un marge ampli abans que les aerolínies hagin de comprar compensaci­ons.

Els defensors de l’acord afirmen que a partir d’ara les aerolínies accelerara­n el desenvolup­ament de combustibl­es per a avions que siguin més ecològics i altres millores tècniques per descarboni­tzar els vols.

“un objectiu és millor que res, però ara depèn dels estats membres aplicar les regulacion­s adequades. Tot i que no és un objectiu vinculant, políticame­nt obliga els estats membres a ser ambiciosos pel que fa als seus plans climàtics”, afegeix Dardenne. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain