La Vanguardia (Català-1ª edició)

La mort a dos metres

La tragèdia de Bianchi a Suzuka s’hauria pogut repetir amb Gasly en passar a 250 km/h al costat d’una grua a la pista

- T. López #or$à

“He estat a dos metres de morir, i això és inacceptab­le”. Pierre Gasly va quedar pàl·lid, amb la sang glaçada, quan en la segona volta es va creuar amb un grua que havia entrat a la pista. Aquest greu incident que obria el GP del Japó hauria pogut costar una tragèdia si s’hagués repetit l’episodi mortal de Jules Bianchi del 2014 al mateix escenari de Suzuka amb pluja.

El polèmic incident passava en la segona volta, després de l’accident que va patir Carlos Sainz quan va estavellar el Ferrari al revolt 12 per aquaplànin­g. El bòlid vermell es va quedar aturat al mig de la pista, amb poca visibilita­t, amb risc greu que el madrileny fos atacat. Els comissaris van decretar bandera vermella i es va aturar la cursa.

Sorprenent­ment, en aquesta volta en què els cotxes tornaven a boxs, una grua va entrar a la pista a retirar el Ferrari, amb els cotxes encara rodant. Alguns bòlids van passar lentament al costat del vehicle d’evacuació, amb les banderes grogues senyalitza­nt l’incident. Però Gasly, que havia sortit des de la línia de boxs i arribava més endarrerit, no se’n va adonar per la poca visibilita­t, fins que va tenir la grua a sobre, i hi va passar pel costat a uns 250 km/h.

El francès va tenir un ensurt de mort. “No m’ho puc creure, què fa aquest tractor a la pista? És inacceptab­le!”, cridava el d’Alpha Tauri per la ràdio amb la por al cos. “Vam perdre en Jules (Bianchi) en condicions semblants, amb una grua a la grava. No entenc com vuit anys després, en condicions semblants, el tractor no només és a la grava, sinó a la mateixa pista. No és respectuós cap a en Jules, la seva família, els seus éssers estimats, ni tots nosaltres”, va dir després de la cursa a Sky Sports el francès d’Alpha Tauri, que va ser sancionat amb 20 segons per la FIA per no haver respectat la bandera vermella.

“Després de passar pel lloc de l’incident, el cotxe 10 (Gasly) va continuar, en situació de bandera vermella, a velocitats que van superar els 200 km/h moltes vegades, i que en un moment van arribar als 251 km/h”, justificav­a la FIA la sanció, i admetia en un comunicat que havia “començat una revisió exhaustiva dels esdevenime­nts que involucren el desplegame­nt de vehicles de recuperaci­ó”, sense reconèixer l’error.

Malgrat el càstig a Gasly, la comunitat de l’F-1 va condemnar la presència de la grua amb els cotxes a la pista. El pare de Bianchi, Phillippe, va dir: “Això no és respectar la vida d’un pilot, és una falta de respecte a la memòria d’en Jules”. Els pilots també van qualificar d’inacceptab­le l’entrada de la grua. “Com podem deixar clar que no volem veure mai més una grua a la pista? Vam perdre en Jules per aquest error. El que ha passat avui és totalment inacceptab­le! Espero que sigui l’últim cop que veig una grua a la pista!”, es queixava Checo Pérez. ●

“Això no és respectar la vida d’un pilot: és una falta de respecte a la memòria d’en Jules”

 ?? VGarcBexr icRMULe 1 ?? La part posterior de la grua, encerclada, al costat de l’Alpha Tauri
VGarcBexr icRMULe 1 La part posterior de la grua, encerclada, al costat de l’Alpha Tauri

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain