La Vanguardia (Català-1ª edició)

Putin amenaça amb més bombes

Moscou ensenya les dents a Ucraïna perquè no repeteixi atacs com el de Crimea

- Go0zalo Arago0és Moslou. Corréspons­zl

Ucraïna ja sap què l’espera si treu l’actual conflicte armat fora de les seves fronteres i el porta a territori rus. Es repetirà una altra pluja de míssils com la que van llançar ahir les forces armades russes, va advertir Vladímir Putin. El president rus va acusar el Govern ucraïnès de planejar en el passat atacs com el de dissabte contra el pont de Crimea, que va qualificar de “terrorista”.

Si hi ha més atacs d’aquest tipus, la resposta serà més dura, va dir Putin. “Ningú no n’ha de tenir cap dubte”, va assegurar al principi d’una reunió del Consell de Seguretat. Poques hores abans, en plena matinada, desenes de míssils russos van començar a impactar contra les ciutats ucraïneses.

L’atac va tenir lloc, a més a més, dos dies després que el Kremlin nomenés un nou cap suprem del seu exèrcit desplegat a Ucraïna, el general de la força aeroespaci­al Serguei Surovikin, de 55 anys. Organitzac­ions de drets humans com Human Rights Watch atribueixe­n a Surovikin fama de “brutal” i “cruel” per la seva participac­ió en les guerres de Txetxènia i Síria, i se’l qualifica de “carnisser”. Però a Rússia li han posat un altre sobrenom, general Harmagedon, per la seva dura actuació a Síria.

“Volen el pànic i el caos, volen destruir el sistema energètic”, va dir el president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, en un vídeo difós per xarxes socials. Va acusar Rússia de programar els atacs expressame­nt per matar també persones. “Intenten destruir-nos i esborrar-nos de la faç de la terra”, va dir.

Els atacs russos van provocar explosions al centre de Kíiv i altres ciutats ucraïneses. “Els talls d’energia temporals són possibles, però no hi haurà interrupci­ó de la nostra confiança en la victòria”, va assegurar Zelenski.

També hi va haver condemnes de líders occidental­s. El president dels Estats Units, Joe Biden, va dir en un comunicat que “aquests atacs (...) demostren una vegada més la total brutalitat de la guerra il·legal de Putin contra el poble ucraïnès”.

El secretari d’Estat dels EUA, Antony Blinken, va trucar al seu homòleg ucraïnès, Dmitró Kuleba, per expressar-li el seu suport. També va parlar amb Kuleba Josep Borrell, alt representa­nt de la Unió Europea per a Afers Exteriors, que li va assegurar que la UE prepara més ajuda per a Ucraïna.

Des de París el president francès, Emmanuel Macron, també va condemnar els “atacs deliberats contra civils”, que, segons ell, constituei­xen “un canvi profund en la naturalesa d’aquesta guerra”. I des de Nova York el secretari general de l’ONU, António Guterres, va declarar que constituei­xen “una altra escalada inacceptab­le de la guerra” i va assenyalar que els civils “estan pagant el preu més alt”.

El pont de Kertx és l’única línia de comunicaci­ó directa entre la xarxa de transports de Rússia i la península de Crimea. La construcci­ó, que va costar 3.100 milions d’euros, es va convertir en un símbol de l’annexió el 2014 d’aquell territori i un projecte emblemàtic per a Putin, que el 2018 el va inaugurar en una cerimònia espectacul­ar en què el va travessar conduint un camió.

El líder rus equipara el Govern de Kíiv amb les organitzac­ions terroriste­s internacio­nals

Biden critica “la total brutalitat” de Putin i Guterres assenyala que els civils en “paguen el preu més alt”

Amb 19 quilòmetre­s, és el més llarg d’Europa i està format, de fet, per dos ponts: un amb dues línies de ferrocarri­l i un altre amb quatre carrils per a trànsit terrestre. Dissabte al matí un camió hi va explotar, cosa que va provocar un incendi que va assolir un tren de mercaderie­s que també hi circulava en aquell moment. Set tancs de combustibl­e que transporta­va van esclatar. Com a conseqüènc­ia, dos dels carrils per al pas de vehicles es van desplomar.

El trànsit rodat es va reprendre deu hores després. Pel que fa al ferrocarri­l, “cal reemplaçar dos trams”, va informar ahir el vice primer ministre Marat Khusnul·lin en una reunió del Govern rus. “Però el trànsit ferroviari ja es va restablir el primer dia en un sol carril per a trens de càrrega i passatgers. Les reparacion­s no afecten ni el lliurament de mercaderie­s ni els trens de passatgers”, va dir.

Putin va qualificar l’explosió d’“atac terrorista” i va acusar els serveis secrets ucraïnesos d’haver-lo executat. “Fa molt temps que el règim de Kíiv fa servir mètodes terroriste­s. Es tracta d’assassinat­s de figures públiques, periodiste­s, especialis­tes, tant a Ucraïna com a Rússia”, va afegir. Va esmentar “els bombardejo­s terroriste­s de les ciutats del Donbass que tenen lloc des de fa vuit anys” i va afegir tres atacs a la central nuclear russa de Kursk (a

 ?? GLEB GARAN C    R ?? Un home fuig d’un cotxe en flames després de la caiguda d’un míssil al centre de Kíiv, en els atacs russos d’ahir
GLEB GARAN C R Un home fuig d’un cotxe en flames després de la caiguda d’un míssil al centre de Kíiv, en els atacs russos d’ahir

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain