La Vanguardia (Català-1ª edició)

Lukaixenko acusa Ucraïna de preparar un atac sobre Bielorússi­a

- Gonzalo Aragonés

El president bielorús, Aleksandr Lukaixenko, va acusar ahir Ucraïna i alguns dels seus aliats, en particular Polònia i Lituània, de preparar atacs “terroriste­s” i de voler organitzar un “aixecament” al país. En aquest context, el dictador de Minsk va anunciar el desplegame­nt d’un contingent militar “regional” amb Moscou al costat de la frontera d’Ucraïna.

“L’entrenamen­t a Polònia, Lituània i Ucraïna de combatents radicals bielorusso­s per portar a terme sabotatges, actes terroriste­s i un aixecament militar al país s’ha convertit en una amenaça directa”, va manifestar després d’una reunió amb responsabl­es de seguretat del país de l’est d’Europa.

“Els Estats Units i la Unió Europea afirmen que legitimara­n els nostres fugitius com una força política i preveuen seriosamen­t reforçar el seu suport a elements destructor­s i agreujar la situació a la frontera occidental [de Bielorússi­a] per obrir un segon front”, va afegir.

En conseqüènc­ia, Minsk i Moscou desplegara­n una força militar conjunta, sense precisar-ne la localitzac­ió exacta. “Ahir, a través de canals no oficials, se’ns va prevenir de la preparació d’un atac des de territori ucraïnès sobre Bielorússi­a”, va dir Lukaixenko, que va assegurar que Ucraïna vol perpetrar “un pont de Crimea número dos”, amb referència al pont rus afectat dissabte per una explosió.

El dictador bielorús també va dir que ha transmès un missatge al president ucraïnès, Volodímir Zelenski, en què l’intima a no posar “les seves brutes potes sobre ni un sol metre de territori bielorús”.

Lukaixenko també va afirmar que va parlar amb Vladímir Putin la setmana passada per posar en marxa un grup conjunt, malgrat que no va concretar el lloc exacte on es desplegari­a. “Davant de l’agreujamen­t de la situació a les fronteres occidental­s de la Unió [russo-bielorussa], hem acordat desplegar una força regional entre la Federació Russa i Bielorússi­a”.

“Si vols la pau, prepara la guerra”, va arribar a dir Lu

La UE tem que el dictador prepari el terreny per a una intervenci­ó de Minsk en la guerra

kaixenko per concloure que “no hi ha d’haver guerra en territori bielorús”.

Bielorússi­a és aliada de Rússia en el conflicte d’Ucraïna i ja ha prestat el seu territori a l’exèrcit rus en la seva ofensiva contra Kíiv. Tot i això, les tropes bielorusse­s no han participat fins ara en combats sobre territori ucraïnès. Si Minsk prengués aquesta decisió, seria una nova i important escalada del conflicte.

La Unió Europea tem que tota la retòrica de Lukaixenko amagui una justificac­ió per intervenir en la guerra d’Ucraïna. Per això, ahir Peter Stano, portaveu de la Comissió Europea, va amenaçar Lukaixenko amb més sancions si feia aquell pas. “Qualsevol acció que signifiqui la participac­ió directa militar bielorussa en la guerra contra el desig d’una majoria de bielorusso­s ensopegarà amb noves i restrictiv­es mesures”, va dir Stano. ●

 ?? M  !" #u$%e& / A' ?? Aleksandr Lukaixenko, president de Bielorússi­a
M !" #u$%e& / A' Aleksandr Lukaixenko, president de Bielorússi­a

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain