La Vanguardia (Català-1ª edició)

Brussel·les prorroga un any la protecció als ucraïnesos

Els últims atacs a ciutats poden provocar més arribades

- Beatriz Navarro

La Unió Europea donarà protecció temporal als ciutadans d’Ucraïna que fugin de la guerra fins “almenys el març del 2024”, va anunciar ahir la comissària europea d’Interior, Ylva Johansson.

La directiva europea de protecció temporal va ser adoptada fa 20 anys, després de les guerres dels Balcans, però no s’havia utilitzat mai. Fins que hi va haver la invasió russa d’Ucraïna i el 4 de març Brussel·les va activar aquesta legislació, que permet als ucraïnesos rebre directamen­t un permís de residència d’entre un i tres anys, accés a atenció sanitària i habitatge. També reben una targeta que els reconeix el dret a treballar a la UE, sense necessitat de passar pel procés de sol·licitar asil, més llarg i complicat. El programa té vocació temporal. Brussel·les, que no necessita consultar els governs per prorrogar l’activació de la directiva, pot mantenir-la operativa per un total de tres anys.

Actualment hi ha 4,2 milions de ciutadans d’Ucraïna que gaudeixen de protecció temporal a la UE. Se sospita i se sap que molts han tornat al seu país però no s’han donat de baixa del programa per por de tornar a necessitar protecció, quan en teoria ho haurien de fer, ja que l’ajuda està pensada per als refugiats presents als països del club i no tenir xifres clares sobre la situació dificulta la prestació d’ajuda.

“Molta gent té por d’esborrar-se [del programa] perquè potser haurà de tornar a fugir de cop i volta, i ho entenc perfectame­nt”, va reconèixer la comissària europea d’Interior, que va anunciar canvis en la normativa perquè només hagin de notificar que han marxat, no donar-se de baixa del programa. Atacs com els registrats ahir a Ucraïna, on el dia va començar a Kíiv i altres ciutats amb una pluja de míssils russos, poden provocar que els fluxos d’arribades a la UE, en descens des de l’estiu, es tornin a intensific­ar, va assenyalar l’ambaixador d’Ucraïna davant la Unió Europea, Vsevolod Txentsov, que va agrair l’extensió del programa de refugiats fins al març del 2024. “Tant de bo els nostres compatriot­es tornin abans a Ucraïna, però és important que sàpiguen que, si ho necessiten, aquí tindran protecció i són benvinguts”.

L’accés al mercat de treball d’aquests refugiats continua sent un repte. Fins al juliol 6,5 milions d’ucraïnesos van entrar a la UE, segons l’agència Frontex, dones i nens majoritàri­ament, ja que els homes d’entre 18 i 60 anys són requerits al front i tenen prohibit abandonar Ucraïna. D’aquest total, 4,2 milions es beneficien actualment de la protecció de la directiva europea, però només 370.000 d’aquests refugiats han trobat feina. I 250.000 més estan apuntats com a demandants d’ocupació.

Per facilitar-ne l’accés al mercat laboral, la Comissió Europea va presentar ahir un projecte pilot anomenat EU Talent Pool, una plataforma per buscar feina pensada per als refugiats ucraïnesos en què poden pujar el currículum i posar-lo a disposició de més de 4.000 ocupadors, serveis nacionals d’ocupació i agències privades, interlocut­ors “verificats”, per evitar possibles fraus. El web, a diferència del que passa amb moltes de nacionals, està disponible en ucraïnès, rus i anglès.

El programa, en què participen països com Polònia o Espanya, ja recull més de tres milions d’ofertes d’ocupació, va explicar la Comissió Europea, que creu que aquesta “massa de talent” pot ajudar la Unió Europea a superar els problemes d’escassetat de mà d’obra que hi ha en molts sectors econòmics. La plataforma EU Talent Tool, que opera a través de la xarxa Eures, ofereix “llocs de treball de qualitat”, va emfatitzar el comissari europeu d’Ocupació, Nicolas Schmit. “L’últim que volem és que els refugiats siguin explotats. És essencial que tinguin accés als seus drets laborals i protecció social”. ●

Més de 4 milions d’ucraïnesos tenen protecció temporal a la UE, però l’accés a l’ocupació és lent

“L’últim que volem és que els refugiats siguin explotats”, adverteix el comissari d’Ocupació

 ?? SUSANA VERA / Reuters ?? Tatiana Bogkova i la seva filla, refugiades ucraïneses a Madrid
SUSANA VERA / Reuters Tatiana Bogkova i la seva filla, refugiades ucraïneses a Madrid

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain