La Vanguardia (Català-1ª edició)

La Xina demana “paciència” a la població per l’augment de casos de covid

El PCX vol aturar els brots abans del congrés en què Xi renova mandat

- Ismael Arana

Aquest dilluns diversos complexos residencia­ls de Xangai han tornat a ser confinats. La capital de Mongòlia Interior, Hohhot, prohibirà a partir de demà l’entrada de vehicles i viatgers de fora. Desenes de turistes van quedar atrapats a la ciutat de Jinghong, al sud-est de Yunnan, mentre estaven de viatge. La setmana passada les autoritats de Xinjiang van suspendre tots els trens de passatgers que surten de la província. I la llista continua...

Mentre gran part del món fa temps que va optar per conviure amb el coronaviru­s i reprendre la normalitat prepandèmi­a, la Xina continua ancorada en l’estratègia inicial de tolerància zero contra la covid. L’últim augment de casos locals, registrat dies abans que comenci l’important 20è congrés del Partit Comunista Xinès (PCX), ha propiciat una nova onada de mesures de control, de manera que Pequín va demanar dilluns “paciència” a la població i va advertir contra qualsevol “cansament de la guerra”.

El conclave quinquenna­l, que començarà diumenge, està marcat en vermell al calendari polític xinès. Durant la cita, es dona per fet que el secretari general del PCX i president del país, Xi Jinping, obtindrà un tercer mandat inèdit en la història moderna. També hi haurà una renovació a fons de la cúpula del poder xinès.

La política de covid zero porta el segell personal de Xi, de manera que les autoritats no volen que cap brot enteli la trobada. Per això, fins i tot van demanar a la població que limités els moviments fora de les seves ciutats o províncies durant l’última “setmana daurada”, el període festiu que segueix la celebració del dia Nacional (1 d’octubre).

Hi va haver menys desplaçame­nts que altres anys (422 milions de viatges, un 18% menys que l’any anterior), però això no va evitar un repunt en el nombre de casos. Segons l’últim recompte, diumenge es van detectar més de 2.100 casos positius, la xifra més alta des del rebrot de l’agost a l’illa turística de Hainan, que va acabar aïllada.

Borne encara no havia anat a l’estranger des que va assumir el càrrec, el maig d’aquest any. A Alger s’han firmat més d’una desena d’acords de cooperació en matèria empresaria­l, industrial, tecnològic­a, cultural i turística. Tot i que la qüestió del gas i la possibilit­at d’augmentar-ne el flux cap a Europa no figurava a l’agenda oficial, és obvi que el tema va planar en les trobades. La primera ministra es va limitar a dir que el propòsit és “continuar avançant amb Algèria” perquè augmenti les seves capacitats de produir gas.

D’acord amb el diari digital Caixin, en tot el país hi ha ara mateix unes 130 grans ciutats de 31 regions afectades. Molts ulls estan posats en Xangai, la capital financera i comercial del país, que ja va patir un estricte confinamen­t a la primavera que va provocar grans protestes.

Des de divendres en alguns punts de la ciutat han tornat a fer acte de presència les tanques verdes que llavors es van utilitzar per clausurar blocs o urbanitzac­ions durant setmanes. També s’han aïllat alguns edificis durant dos dies, dels quals els residents són alliberats a condició que prenguin precaucion­s i se sotmetin a tres proves PCR.

També preocupa la situació a la regió occidental de Xinjiang. La

Entre Alger i París hi ha hagut els últims anys malentesos agreujats per sensibilit­ats fruit del llarg període de colonitzac­ió francès, entre 1830 i 1962, i d’una guerra d’independèn­cia molt sagnant. L’intent de Macron setmana passada les autoritats locals van reconèixer errors en la gestió i van ordenar que trens i busos de passatgers no abandoness­in les seves fronteres. O a Mongòlia Interior, on els més de 2.000 casos comptabili­tzats han portat a prohibir l’entrada a la capital provincial de vehicles i persones de fora. De cara al congrés, es dona per fet que Pequín extremarà al màxim les mesures de precaució als carrers.

El coronaviru­s “encara suposa una amenaça relativame­nt gran per a la gent gran i les persones amb altres malalties”, va publicar dilluns el Diari del Poble. “Per això hem de continuar vigilant la propagació de l’epidèmia, augmentar la nostra confiança i paciència en les polítiques de prevenció i control” i superar qualsevol “endormisca­ment” o “cansament de la guerra”, va afegir.

La política de Pequín ha aconseguit tenir a ratlla el nombre d’infectats i morts pel virus, amb prou feines uns 5.200, segons fonts oficials. Tot i això, les contínues mesures de control han complicat la vida dels seus habitants, amb proves PCR cada pocs dies, necessitat d’escanejar codis QR per entrar a empreses o edificis públics o confinamen­ts de setmanes per haver estat a prop d’un positiu.

Les restriccio­ns també estan tenint un efecte devastador en l’economia. L’atur juvenil ha crescut fins a prop d’un 20%. La falta de confiança afecta el sector immobiliar­i, el turisme i el consum intern. Moltes empreses estrangere­s es plantegen si han d’abandonar el país o fins quan podran aguantar en aquesta tessitura. Segons el Banc Mundial, el PIB xinès creixerà aquest any un 2,8%, lluny de l’objectiu del 5% inicial i darrere de moltes economies regionals.

Molts esperen que, després del congrés, les autoritats relaxin la política actual i apostin per reactivar l’economia. De totes maneres, el país continua patint una taxa de vacunació baixa entre els més grans i hi ha dubtes sobre l’efectivita­t de les vacunes, cosa que podria demorar aquesta anhelada obertura. ●

La primera ministra, Élisabeth Borne, i 15 membres del seu Govern visiten el país nord-africà

Els confinamen­ts han tornat a Xangai i en zones tan sensibles com Xinjiang i Mongòlia

d’elaborar una memòria històrica comuna ha topat amb dificultat­s. Tampoc no hi han ajudat els durs comentaris sobre la naturalesa del règim algerià i la manera com frena els intents liberalitz­adors.

Un dels punts de disputa entre tots dos governs és la concessió de visats per part de París a ciutadans algerians que pretenen viatjar a França per motius empresaria­ls i educatius. El Govern francès va restringir aquesta possibilit­at per pressionar Alger a acceptar la repatriaci­ó d’algerians en situació migratòria irregular. ●

 ?? ALEX PLAVEVSKI   EFE ?? Una persona es fa un test PCR en un dels espais confinats a la ciutat de Xangai
ALEX PLAVEVSKI EFE Una persona es fa un test PCR en un dels espais confinats a la ciutat de Xangai

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain