La Vanguardia (Català-1ª edició)

Brussel·les apressa a buscar una solució

-

La Comissió Europea

■ considera que la dimissió de Carlos Lesmes “reafirma una vegada més la urgència” de trobar una solució per renovar l’òrgan de govern dels jutges a Espanya. Així es va expressar el portaveu de Justícia de l’Executiu comunitari, Christian Wigand, que va afegir que la posició de Brussel·les sobre aquest afer és “ben sabuda i està recollida a l’informe sobre l’Estat de dret a Espanya publicada aquest any, en què la institució va remarcar que la renovació del CGPJ és una “prioritat”. L’Executiu comunitari continuarà “seguint aquesta qüestió de prop”, va afegir el portaveu, abans de subratllar la importànci­a de “seguir les recomanaci­ons” de Brussel·les, tal com ja va advertir el comissari de Justícia, Didier Reynders, en la recent visita a Madrid. De fet, el comissari europeu es va desplaçar recentment a Espanya per intentar afavorir un acostament de posicions de Govern i PP i es va reunir, entre altres persones, amb tres ministres, representa­nts del Partit Popular i dues associacio­ns de jutges, a més del mateix Lesmes.

Tot i això, la visita de Reynders no va suposar cap acostament entre els dos partits i fins que Lesmes no va anunciar la dimissió imminent no han reprès les negociacio­ns.

Moncloa adverteixe­n que es tracta de donar uns dies a la negociació, fins i tot una setmana, però sense que les converses es tornin a demorar durant mesos.

Al PP les fonts consultade­s no podien ocultar que després de les tres hores de reunió s’havia obert una possibilit­at d’acord. Feijóo va expressar el seu optimisme en un tuit al final de la cita, en què parlava d’avenços, i d’un nou marc “que aprofundei­xi en criteris d’independèn­cia”. Al PP no revelen què s’està negociant, però donen per fet que tots els que hi estan implicats hauran de renunciar a alguna cosa.

El PP manté la necessitat de renovar el CGPJ, però també de modificar tot seguit la forma d’elecció dels seus vocals. Aquesta és la seva posició, tot i que la línia vermella que això constituïa ja no sembla ser-ho tant. A la Moncloa adverteixe­n que no canviaran de parer sobre la fórmula d’elecció dels vocals, però assenyalen que Feijóo ahir tampoc no ho va imposar com a con

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain