La Vanguardia (Català-1ª edició)

La renúncia de Lesmes obre la crisi més important a l’òrgan dels jutges

El Tribunal Suprem qualifica el que ha passat de “desastre institucio­nal”

- Carlota Guindal

dició per a la negociació. “No han posat condicions”, remarquen des del Govern central.

González Pons va qualificar la reunió “més cordial del que es podia esperar”. No ens hem sentit menystingu­ts, aquesta vegada”, va apuntar. Per això, creu que és possible “parlar i construir una cosa constructi­va”. El PP fixa els avenços en el fet que el Govern no posés sobre la taula noms per a la renovació. Els populars també recorden que “cal complir el mandat europeu”, i que els jutges elegeixin els jutges

Per la seva part, el soci de Govern, Unides Podem, és escèptic pel que fa al suposat canvi d’actitud del PP després d’anys de bloqueig i no aprecien en les declaracio­ns del partit una disposició diferent o un compromís de complir el mandat constituci­onal. Desconfien a més pel precedent de RTVE, respecte a la qual el PP va assolir un acord amb el PSOE reservant-se el control de la majoria del consell.

En tot cas, ahir la vicepresid­enta Yolanda Díaz, que ja ha mantingut contactes amb el president Sánchez al respecte, va reunir a l’espai confederal –ministres i diversos diputats– per coordinar la posició sobre aquest assumpte, la negociació del qual continuarà portant el diputat i exsecretar­i d’Estat Enrique Santiago. Unides Podem no acceptarà cap veto del PP, i assegura que la posició del Govern serà la de “tot el Govern”. De la mateixa manera, des del grup parlamenta­ri, consideran­t que és el legislatiu l’òrgan que decideix, tampoc no acceptaran que cap grup amb prou representa­ció sigui vetat. L’objectiu pactat ahir, en tot cas, és “ser en l’acord, no a la taula”. A Unides Podem li interessa més el resultat del pacte de renovació del Consell que la foto. ●

Carlos Lesmes va oficialitz­ar ahir la seva dimissió com a president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i del Tribunal Suprem després de comunicar la renúncia al rei Felip VI, al Govern, al Congrés i al Senat. Lesmes posava fi així a gairebé nou anys de mandat, quatre més del que li corresponi­a. A partir de la publicació de la seva renúncia en el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE), tornarà a la seva plaça com a magistrat de la Sala Contencios­a Administra­tiva de l’alt tribunal.

Lesmes no ha aguantat més. En aquests últims anys ha intentat que el PSOE i el PP es posessin d’acord per renovar l’òrgan dels jutges i complir el mandat constituci­onal que fixa en cinc anys cada mandat. Diumenge va certificar que les posicions estaven totalment enverinade­s, que això no semblava que es resoldrà a curt termini i que la situació es podria allargar durant anys.

A tot això s’hi va afegir el xoc frontal que ha tingut amb un grup de vuit magistrats conservado­rs –del seu propi bloc– que s’han negat de manera reiterada a complir la llei i designar dos magistrats del Tribunal Constituci­onal (TC). Lesmes defensava que calia fer-ho, malgrat estar en contra de la reforma del Govern per la qual es va fixar una data per fer els nomenament­s, amb una clara intenció de forçar els noms per fer un gir al Constituci­onal i aconseguir una majoria progressis­ta.

La setmana passada, Lesmes havia convocat un ple extraordin­ari per a aquest dijous amb l’objectiu d’intentar forçar el nomenament­s d’aquests dos magistrats. El màxim representa­nt de l’òrgan feia moviments per intentar un mínim de dotze vocals perquè votessin a favor de dos candidats. Per això, hi havia vocals que estaven convençuts que Lesmes no presentari­a la dimissió almenys fins al 13 d’octubre.

Fonts de l’òrgan assenyalen que ara encara és més difícil que es puguin aconseguir els dos nomenament­s. Un sector del bloc conservado­r ja advoca per deixar l’assumpte para

Toni Batllori litzat i que sigui el nou Consell, si el PSOE i el PP aconseguei­xen posar-se d’acord, el que finalment els designi.

Abans d’anar-se’n, Lesmes va comunicar la renúncia tant a la comissió permanent del CGPJ com a la Sala de Govern del Suprem, que no va voler quedar-se de braços plegats i va emetre un comunicat per qualificar el que ha passat de “desastre institucio­nal”. A més, va mostrar tot el seu suport al seu president i la “profunda tristesa” causada per la seva marxa, com a resposta a un bloqueig dels partits polítics.

“No només estan portant el Tribunal Suprem, en particular, a una situació límit, sinó que afavoreixe­n, a més, la deslegitim­ació del mateix CGPJ, perjudique­n la imatge del Poder Judicial i afecten greument la Constituci­ó”, adverteix l’alt tribunal sobre l’actuació dels polítics.

Després de l’anunciada renúncia, s’obre un nou cisma sobre qui ha d’assumir les funcions de president de l’òrgan dels jutges i del Suprem mentre es mantingui la situació de bloqueig. Lesmes aposta perquè ho assumeixi l’actual vicepresid­ent en funcions de l’alt tribunal, Francisco Marín.

Tot i això, els vocals progressis­tes del Consell no ho tenen tan clar i van sol·licitar que en el ple extraordin­ari convocat per a aquest dijous s’estudiï qui ha de substituir Lesmes, si el magistrat més antic del TS o el vocal més antic de l’òrgan dels jutges, Rafael Mozo. ●

Segons els populars, la reunió va ser “més cordial del que es podia esperar”: “No ens hem sentit menystingu­ts”

El PP prefereix parlar de perfils que de noms, sense oblidar que s’ha de reformar la manera d’elegir

El Tribunal Suprem adverteix que el bloqueig del PP i el PSOE “deslegitim­a” el poder judicial

 ?? ani  uch ?? Carlos Lesmes durant l’obertura de l’any judicial a començamen­ts de setembre
ani uch Carlos Lesmes durant l’obertura de l’any judicial a començamen­ts de setembre
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain