La Vanguardia (Català-1ª edició)

El perquè del caos judicial

Vuit preguntes i respostes per entendre les causes de l’actual crisi del govern dels jutges

-

que es jubilés Rafael Fernández Valverde). Carlos Lesmes va ser impulsat a president pels conservado­rs, tot i que en les últimes setmanes ha tingut un xoc frontal amb ells.

Els vocals conservado­rs són Nuria Abad, Carmen Llombart, María Ángeles Carmona, Vicente Guilarte, José Antonio Ballestero, Gerardo Martínez Tristán, Juan Martínez Moya, Wenceslao Olea, Juan Manuel Fernández i José María Macías.

Els vocals progressis­tes són María Concepción Sáez, Clara Martínez de Careaga, Roser Bach, Pilar Sepúlveda, María del Mar Cabrejas, Enrique Lucas, Álvaro Cuesta i Rafael Mozo. calada d’excuses per negar-se a renovar el Consell i reclama una reforma prèvia de la llei.

L’informe anual sobre l’Estat de Dret de la UE insta Espanya a renovar com més aviat millor el CGPJ. El text jutja “prioritari” renovar els seus membres i, a continuaci­ó, reformar-ne el funcioname­nt perquè almenys la meitat dels jutges-membres siguin triats pels seus iguals, com estableix la normativa europea.

El Govern central es manté al seu lloc i adverteix que primer cal renovar l’òrgan per després estudiar una possible reforma. El PP exigeix una reforma prèvia o almenys un compromís per escrit que es farà.

L+# 4&+# r+6(r7+# 4+* 8(.+r$ '+$%r)* ,&+ .)$ )''+*+r)r */ +9: 3*(#i;<

La negativa frontal del PP a renovar l’òrgan va donar peu a un moviment del Govern espanyol que va accelerar i va empitjorar la situació de col·lapse del poder judicial. El març del 2021, la majoria parlamentà­ria va aprovar una reforma de la LOPJ per impedir que el Consell pogués continuar fent nomenament­s. Aleshores va aparèixer un problema: si el Consell no podia fer nomenament­s tampoc podia renovar els membres que designa del Tribunal Constituci­onal. La majoria del Parlament va tornar a reformar per permetre exclusivam­ent el nomenament dels membres del TC.

 ?? Dano Duch ?? Els membres del CGPJ el 2017
Q&- 4i& E&r(3)2
R+$(.)r ( r+6(r7)r2
Dano Duch Els membres del CGPJ el 2017 Q&- 4i& E&r(3)2 R+$(.)r ( r+6(r7)r2

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain