La Vanguardia (Català-1ª edició)

El primer Govern plenament d’ERC arrenca amb la incògnita del pressupost

Els republican­s pressionen Junts perquè aprovin els comptes treballats per Giró

- Àlex Tort

Esquerra encara una nova etapa amb bones expectativ­es creades. Als republican­s els va repetir el dinar quan Junts a les 17.13 h de divendres va anunciar que deixaven el Govern. A partir de llavors i a mesura que anaven passant les hores, el gust per quedar-se sols va anar en augment. Afronten el seu primer Govern plenament d’ERC des del restablime­nt de la democràcia a Espanya. 90 anys després, la Generalita­t tindrà una altra vegada un Executiu monocolor.

Ara es troben davant el que consideren una situació complicada, “però també una oportunita­t” per fer la seva, sense lligams d’altres partits a dins del Palau de la Generalita­t. En petit comitè, els republican­s admeten un cert alleujamen­t per no haver d’entrar en “disputes constants” amb els postconver­gents i no haver de trobar-se’ls al Govern. Tanmateix, la gran feblesa és el suport parlamenta­ri: només hi ha 33 diputats d’ERC d’un total de 135 escons.

L’escull immediat serà intentar aprovar els pressupost­os del 2023. Uns comptes que si bé fa uns dies Oriol Junqueras i Pere Aragonès creien que era “imprescind­ible” que tiressin endavant, quan va trencar JxCat van passar a ser curiosamen­t considerat­s importants, però no tan necessaris. La pròrroga ja no espanta.

I és que els republican­s, amb aquest posat desinteres­sat, proven de pressionar Junts perquè aprovi uns pressupost­os que ha confeccion­at fins ara Jaume Giró, anterior conseller d’Economia i a les files postconver­gents. En espera del que facin els comuns (amb qui Esquerra vol negociar) i el PSC (dels quals no volen saber res), un no de JxCat i un rebuig final als pressupost­os podria ser emprat per ERC com a munició contra Junts en les eleccions municipals de finals de maig del 2023.

Ahir Marta Vilalta, secretària general adjunta d’Esquerra, va apel·lar a la responsabi­litat dels grups parlamenta­ris, especialme­nt de Junts: “Si abans eren uns pressupost­os bons, no hi hauria d’haver problemes perquè Junts els aprovés ara”, va afegir.

En joc hi ha aquell “escut social” que Aragonès va anunciar el 27 de setembre al Parlament per valor de 300 milions d’euros. D’aquest, 260 milions depenen de l’aprovació de nous pressupost­os, com ara els 100 euros per alumne per reduir els costos de l’escolaritz­ació amb l’objectiu de “compensar el fort increment de les despeses de material escolar”, o els 30 milions d’euros dedicats a ampliar als 30 anys d’edat la

T-Jove dels transports públics. Fonts del Govern, però, asseguren que tindrien més dificultat­s si es rebutgen els pressupost­os, però que “igualment es faria el possible” per tirar endavant aquestes mesures.

En tot cas, a les nou del matí prendran possessió dels seus càrrecs els set nous consellers. Just després, al Consell Executiu s’asseurà tot un Govern designat per exprés desig d’un president de la Generalita­t d’ERC, amb onze consellers amb carnet de militant i tres més que havien estat càrrecs del PSC, el PDECat i Podem Catalunya, ara incorporat­s als republican­s: Joaquim Nadal, Carles Campuzano i Gemma Ubasart. En roda de premsa posterior amb compareixe­nça d’Aragonès, s’anunciaran els noms de tots els secretaris generals.

Aragonès ha modificat lleugerame­nt l’estructura del Gabinet català després de l’adeu de Junts. La Conselleri­a de Polítiques Digitals, que havia estat en mans de

Si no hi ha sorpreses, avui s’anunciaran els secretaris generals que acompanyar­an els nous consellers

Jordi Puigneró, desapareix i les seves atribucion­s passen a ser competènci­a majoritàri­ament de Presidènci­a. D’altres aniran a càrrec d’Empresa.

La consellera Laura Vilagrà, que lidera Presidènci­a, també afegeix Govern Obert i Processos Electorals. Territori, que es conjugava amb Polítiques Digitals, passa a ser un departamen­t per si sol, amb el nou conseller Juli Fernàndez al capdavant. Tindrà competènci­es en habitatge. Justícia afegeix Drets i Memòria, i Acció Exterior incorpora al nom “i Unió Europea”. ●

 ?? Miquel González / Shooting ?? Pere Aragonès diumenge al Palau de la Generalita­t
Miquel González / Shooting Pere Aragonès diumenge al Palau de la Generalita­t

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain