La Vanguardia (Català-1ª edició)

Junts rescata el perfil liberal per enfrontar-se a un Govern d’esquerres

JxCat portarà la reforma de l’impost del patrimoni i de desallotja­ments d’ocupacions

- Cristina Sen

L’eix nacional, amb la defensa dels tres punts de l’acord que Junts considera que ERC ha incomplert per avançar cap a la independèn­cia, continuarà sent el centre de l’estratègia després de la sortida del Govern. Però juntament amb aquesta línia, els postconver­gents recuperara­n el seu perfil socioeconò­mic, parcialmen­t eclipsat en la coalició amb ERC, amb un accent més liberal i que confrontar­an amb un Govern que veuen escorat a l’esquerra. Des de Junts es considera que la seva sortida del Govern, on tenien set conselleri­es, i la presència de la consellera Gemma Ubasart, que va passar per Podem, marquen un accent molt més esquerrà. De moment, no es preveu donar suport als pressupost­os de Pere Aragonès i es dubta que els presenti.

Les iniciative­s que JxCat havia començat a treballar en les últimes setmanes precisamen­t per marcar perfil propi en l’àmbit socioeconò­mic es presentara­n al Parlament. En aquest sentit, se seguirà la línia treballada per l’exconselle­ra de Justícia, Lourdes Ciuró, per proposar canvis legislatiu­s que facilitin els desallotja­ments en habitatges “amb ocupació delinqüenc­ial”.

Així mateix, es plantejarà la reforma de l’impost de patrimoni. L’exconselle­r Jaume Giró va proposar fa uns dies d’augmentar el mínim exempt de 500.000 a 700.000 euros per mantenir la competènci­a amb altres autonomies.

Precisamen­t Giró va assistir ahir a la comissió executiva per ratificar que es manté en aquest òrgan de direcció –havia dit que l’abandonari­a si guanyava l’opció de sortir del Govern–, i així ho van fer també tots els consellers amb representa­ció en la direcció.

Malgrat el moment delicat que travessa la formació després de la consulta interna i la decisió de la militància, des de Junts es considera que el resultat enterra la possibilit­at que s’organitzi la llista cívica independen­tista que havia advertit l’Assemblea Nacional Catalana (ANC). Una possibilit­at que planejava com a rebuig de la línia de la coalició.

En aquest sentit, des de Junts es continuà demanant a Aragonès durant les properes setmanes que se sotmeti a una qüestió de confiança subratllan­t que ha perdut la majoria que el va investir president. Aquest és el primer pas que exigeixen per obrir, de moment, altres negociacio­ns. I s’evitarà entrar en l’envit d’ERC perquè Junts aprovi els pressupost­os al·legant que tenen el seu segell. Primer, s’assenyala, que els presentin si poden.

En aquests primers compassos després de la sortida del Govern, Junts també té la mirada posada en les municipals i especialme­nt en la decisió que prengui Xavier Trias sobre la seva candidatur­a a Barcelona. L’exalcalde havia supeditat la seva aposta barcelonin­a al fet que Junts estiguessi­n en ordre i defensava la continuïta­t al Govern. Malgrat el resultat contrari, els postconver­gents confien que Trias faci un pas endavant. ●

 ?? David Zorrakino / EP ?? Laura Borràs i Jordi Turull en una roda de premsa
David Zorrakino / EP Laura Borràs i Jordi Turull en una roda de premsa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain