La Vanguardia (Català-1ª edició)

El PSC i els comuns veuen irresponsa­ble prorrogar els pressupost­os

- Luis B. García

Trencat el Govern i ja recompost sense Junts, el debat s’ha instal·lat en el futur que li espera. Si com sembla, es manté el veto d’ERC a qualsevol tipus d’entesa amb el PSC, la capacitat de maniobra del nou Executiu es veurà minvada i tindrà impossible aprovar els pròxims pressupost­os. Per això, tant socialiste­s com En Comú Podem demanen a Pere Aragonès que s’ajudi d’“una majoria progressis­ta” que permeti aprovar els comptes.

Per les dues formacions, seria “irresponsa­ble” prorrogar els actuals, tal com va deixar entreveure ahir la consellera de Presidènci­a, Laura Vilagrà, i no poder disposar de l’augment de 3.100 milions que n’aportarien uns de nous. Però el veto dels republican­s al PSC fa plausible aquesta possibilit­at. Tot i així, socialiste­s i comuns estan disposats a col·laborar; per això els primers demanen al president que “reflexioni” i retiri el veto, i els segons l’animen a assentar el seu “feble” govern en aquesta majoria progressis­ta.

La portaveu del PSC, Elia Tortolero, va recordar ahir que el nou Govern és “més dèbil” després de la sortida de Junts perquè només disposa del suport de 33 diputats, un 21,3% de l’arc parlamenta­ri, i té a l’oposició set grups. Tot i així, ERC rebutja la mà estesa dels socialiste­s per aprovar els pròxims pressupost­os; per tant, Aragonès “ha d’explicar com i amb qui pensa governar”, va dir desafiant la portaveu.

Pels socialiste­s, el cordó sanitari que els ha imposat ERC és un “error” perquè “la gent vol estabilita­t” i “no és moment de càlculs electorals”. Però al PSC diuen que estan preparats fins i tot per a un escenari electoral, ja que han estat l’any i mig de legislatur­a construint un programa nodrit de les propostes del seu govern alternatiu.

De fet, el partit es va reunir ahir per ratificar l’estratègia apuntalada per Salvador Illa: “Continuar construint una alternativ­a” a l’independen­tisme sense deixar d’allargar la

Les dues formacions insten el president Aragonès a assentar-se en una majoria progressis­ta

mà en qüestions de pes, com els pressupost­os.

Els comuns també posen èmfasi en la debilitat parlamentà­ria del nou Executiu. Amb la sortida de Junts, els vuit diputats de la formació lila han deixat de ser decisius, a favor del PSC, i els pressupost­os, que estaven molt avançats amb el Govern de coalició, tornen pràcticame­nt a la casella de partida.

Sense el suport de la majoria progressis­ta, el nou Executiu català “és paper mullat, no serveix de res”, va advertir el portaveu Joan Mena, per a qui Aragonès ha “començat la casa per la teulada” i el futur que li espera és més “desgovern” i “inestabili­tat”, va advertir. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain