La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sense ressentime­nts

La incorporac­ió al Govern d’exdirigent­s del PSC, Podem i PDECat no descol·loca els excompanys de files

- Luis B. Gareía

La nova consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart, va comunicar diumenge en persona a la presidenta d’En Comú Podem, Jéssica Albiach, i a un altre membre dels comuns la seva incorporac­ió al Govern de Pere Aragonès uns minuts abans de fer-se oficial. Una deferència que no va tenir, per exemple, Quim Nadal, nou conseller d’Universita­ts, amb els seus excompanys del partit, el PSC, en què va militar 30 anys.

Malgrat que no milita als comuns ni en cap dels partits de l’espai, la trucada d’Ubasart arribava poc després de filtrar-se als mitjans el nomenament de Nadal. L’explicació pot ser el passat comú amb l’actual presidenta d’En Comú Podem, Jéssica Albiach, que anteriorme­nt va ser la cap de premsa d’Ubasart quan aquesta era la secretaria general de Podem a Catalunya.

Però ni el nomenament d’Ubasart ni el de Nadal no semblen haver descol·locat els antics companys de files, que han acollit sense ressentime­nt les incorporac­ions a l’Executiu en solitari d’ERC. En el cas de Carles Campuzano, nou conseller de Drets Socials, el PDECat fins i tot aplaudeix la decisió del president, perquè consideren que pot “donar

Gemma Ubasart a la campanya de les autonòmiqu­es catalanes amb Iglesias el 2015

Nadal, Corbacho i Castells en una imatge presa a la seu del PSC el 2008

Carles Campuzano juntament amb Jordi Turull en un acte del PDECat el juny del 2017

prestigi i credibilit­at” al Govern.

El cert és que els comuns tenien sospites que Aragonès faria algun moviment en aquest sentit i van fer càbales sobre qui podria ser la persona escollida. Sospiten que aquesta professora i vicedegana de la Facultat de Dret de la Universita­t de Girona no era la primera opció que el president tenia al cap.

L’acostament d’Ubasart a ERC no és estranya pels comuns. Recorden les seves últimes aparicions com a comentaris­ta en programes polítics de TV3 i la seva complicita­t amb el sobiranism­e que propugnava l’exlíder de la formació, Xavier Domènech –ara assessor de Yolanda Díaz– al seu Institut Sobiranies.

Tampoc al PSC no ha desconcert­at l’elecció de Nadal: “Ni fred ni calor”, asseguren. Es remeten a les seves opinions publicades i al fet que fa temps que “juga a la incògnita” sobre la seva possible tornada a la política. El nou conseller va deixar el PSC el 2015 perquè considerav­a massa tèbia la defensa del partit del dret a decidir, i el 2018 va defensar en un llibre un mecanisme semblant a la llei de Claredat del Canadà, la proposta estrella d’Aragonès al debat de política general. ●

 ?? Mané E  ino a /   !"#$% ?? La companya
Mané E ino a / !"#$% La companya
 ?? &'i(er) *ei+i,ó /   !"#$% ?? La vella guàrdia.
En campanya
&'i(er) *ei+i,ó / !"#$% La vella guàrdia. En campanya
 ?? Xavier Gómez / archivo ??
Xavier Gómez / archivo

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain