La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un Govern dèbil amb grans desafiamen­ts

- Adjunt al Director: __ Defensor del lector: __ Redactors en cap: __ Consellers de Direcció:

Pedro Madueño Ramon Aymerich (Internacio­nal), Silvia Angulo (Política), Marga Soler (Opinió), Susana Quadrado (Societat), Ramon Suñé (Viure), David Dusster (Magazine i Gent), Sílvia Colomé (Cultura), Sergio Vila-Sanjuán (Cultura|s), Joan Josep Pallàs (Esports), Elisenda Vallejo (Economia), Celeste López (Redacció Madrid), Mariángel Alcázar (Casa Reial), Ignacio Orovio (A Fons), Fèlix Badia (Fidelitzac­ió), Núria García Arenas (Disseny),

Mariano Fernández (CDO, Estratègia Digital), Pau F. Rodríguez (Xarxes Socials i CMO), Álvaro Mazariegos (SEO), Jordi Canyissà (Operacions) i Salvador Enguix (València) Joel Albarrán Lluís Foix i Josep Maria Sòria

Junts va trencar el Govern de coalició que formava amb ERC divendres a última hora, i, 48 hores després, diumenge a la tarda, el republicà Pere Aragonès, president de la Generalita­t, ja havia format un nou Executiu català. Cal felicitar-lo per la ràpida resolució d’aquesta crisi. I, també, per la possibilit­at que el Govern, alliberat de les contínues tensions internes entre ERC i Junts, d’ara endavant pugui dedicarse completame­nt a les tasques de gestió i progrés col·lectiu que li pertoquen.

Res d’això no serà fàcil. El caràcter monocolor del Govern arrossega una rèmora. Per començar, només té el suport dels 33 diputats republican­s, en un Parlament amb 135 escons. Per tant, si aquest nou Govern no trena aliances, no tindrà força o estabilita­t per dur a terme la seva tasca. És cert que, en el millor dels casos, té al davant uns anys fins a les autonòmiqu­es del 2025 (tot i que la hipòtesi d’unes eleccions anticipade­s després de les municipals del 2023 sembla ara més probable). Però també ho és que Catalunya no por perdre ni un dia, i tampoc el seu Govern. Per això sorprèn, d’alguna manera, l’entossudim­ent del president d’ERC, Oriol Junqueras, a rebutjar la mà que li allarga Salvador Illa, líder del PSC. Perquè sense els 33 vots del PSC i els 8 d’En Comú Podem –que afegits als republican­s arribarien a 74, sis més de la majoria de 68– ERC pot veure que les seves iniciative­s parlamentà­ries fracassen. No és previsible que Junts –que tot just sortir del Govern ha començat a exercir d’oposició, negant-li legitimita­t democràtic­a i exigint anticipade­s– vulgui ajudar. I encara menys la CUP.

La inclusió al Govern de consellers amb un passat al PSC, CDC i Podem és una bona idea. Però no pot quedarse en un gest de cara a la galeria per provar d’il·lustrar la vocació d’ampliar la base que els republican­s repeteixen des de fa temps com si fos un mantra. Per això els responsabl­es d’ERC, en lloc de posar vetos a col·laboracion­s ocasionals amb els socialiste­s, que podrien ser decisives, potser haurien de negociar les contrapart­ides oportunes en cada cas. En política, els enrocs i els bloquejos de part rarament contribuei­xen al progrés de la comunitat.

Després d’anys de gestió dispersa i deficient, Catalunya s’enfronta ara a una nova oportunita­t. O, per dir-ho de manera descarnada, a una sèrie de grans desafiamen­ts. El primer és l’aprovació dels pressupost­os del 2023, que es poden convertir en el passaport d’Aragonès per a la resta de la legislatur­a o, si naufraguen, en el fracàs que provi la inviabilit­at del nou Govern i, per tant, ens condueixi a unes eleccions anticipade­s. L’aritmètica política ens diu que els suports de PSC i comuns podrien ser imprescind­ibles per a l’aprovació dels pressupost­os. Com de fet ho van ser els vots d’ERC per aprovar els últims pressupost­os de l’Estat i poden ser-ho per tirar endavant els pròxims. Hi ha interessos creuats clars entre republican­s i socialiste­s.

Certament, l’aprovació dels pressupost­os de la Generalita­t suposaria un aval important i fins i tot indispensa­ble per al nou Govern de Catalunya, davant el qual s’alça el mur de la crisi econòmica, causada per la inflació associada a la invasió d’Ucraïna, l’encariment de l’energia i el gradual empobrimen­t generalitz­at de la població.

Sense oblidar, esclar, el front polític de les relacions entre l’Estat i la Generalita­t, en favor dels progressos necessaris sobre la taula de diàleg i del també necessari avanç del dia a dia entre les dues institucio­ns. El nou Govern té moltes tasques al davant. I totes les forces que pugui sumar per afrontar-les seran poques. ●

L’Executiu català té molta feina, i totes les forces que pugui sumar seran poques

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain