La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una altra oportunita­t per al PSOE i el PP

-

La dimissió, oficialitz­ada ahir, de Carlos Lesmes com a president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i del Tribunal Suprem (TS) ha obert una crisi sense precedents en l’àmbit de la judicatura, que fonts del TS no dubten a qualificar de “desastre institucio­nal”. Lesmes ha estat nou anys en el càrrec, quatre més dels que li corresponi­en, i n’ha passat una bona part tractant que s’emprengues­sin les renovacion­s pendents a la cúpula judicial sense cap èxit. I no ho ha pogut aconseguir atesa l’actitud de bloqueig del PP i la incapacita­t d’aquest partit i del PSOE per trobar una sortida negociada a la crisi.

Tot i això, l’anunci que Lesmes va fer diumenge passat, en què va dir que deixaria el càrrec ahir dilluns, ha tingut un efecte secundari positiu al despullar completame­nt la crisi institucio­nal, revelant-ne la profundita­t i, també, tot el que té d’injustific­able. Tant és així que el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, va convocar d’urgència diumenge a la nit Alberto Núñez Feijóo, cap de l’oposició, a una reunió ahir a la Moncloa.

La renovació dels alts òrgans judicials acumula –encara acumula– quatre anys de retard. Feia sis mesos que Sánchez i Feijóo no es dirigien la paraula. Una cosa i l’altra són difícilmen­t admissible­s. La primera, perquè constituei­x un atemptat contra l’ordre constituci­onal, i es produeix precisamen­t amb la col·laboració, activa o passiva, de jutges i polítics, i davant la incapacita­t per evitar-ho de tots ells. I, la segona, perquè ni aquest país ni cap altre mitjanamen­t ben dirigit es pot permetre que el cap del Govern i el de l’oposició no s’adrecin la paraula més que per creuar improperis o desqualifi­cacions. És un autèntic disbarat, i una falta de respecte al conjunt dels espanyols, que en el seu dia a dia solen tractar de resoldre les seves diferèncie­s de manera més constructi­va.

Contra pronòstic, la reunió d’ahir va acabar amb una nota positiva. Sánchez i Feijóo, assistits per estrets col·laboradors, es van comprometr­e a “donar-se una última oportunita­t” per desencalla­r ja aquesta crisi enquistada des de fa tant temps.

No podem sinó felicitar-nos per aquesta notícia. Excepte pel que fa a l’adjectiu última. Aquesta crisi, prorrogada de manera reprovable, s’ha de resoldre tant sí com no i com més aviat millor. Ni les diferèncie­s entre el PSOE i el PP són tan rellevants per fer impossible la solució, ni els espanyols mereixen assistir per més temps a aquesta vulneració constituci­onal. És obligat aprofitar aquest compromís de Sánchez i Feijóo per superar una anomalia tan irritant. ●

La dimissió de Lesmes actua com a detonant per resoldre la greu crisi del poder judicial

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain