La Vanguardia (Català-1ª edició)

Tot grinyola

-

per quina raó i com s’hi ha arribat, però la pràctica que es percep és la d’afeblir les institucio­ns, buscar la confrontac­ió partidista, posar entrebancs a les mesures que puguin fer més suportable el cost de la crisi. La solidesa desitjable deixa pas a la feblesa institucio­nal; l’entesa està mal vista; les grans propostes són substituïd­es per les misèries conjuntura­ls allunyades de les grans necessitat­s col·lectives.

Catalunya trontolla i projecta a tot Espanya un tremolor que es posa al servei de la desestabil­ització. Tot grinyola; els mecanismes estan rovellats i les perspectiv­es no ens ofereixen projectes de millora. Doncs caldrà

Amb governs febles, confrontac­ió sistèmica i institucio­ns precàries, no ens en sortirem

afirmar, proclamar que això és possible. Difícil, complicat, però possible. Només hi falta voluntat, perquè les necessitat­s són tan evidents que fan també més properes les solucions. Complicade­s però visibles. I, sobretot, que defineixen molt bé el que no convé. I no convenen baralles d’egos miserables, ni desqualifi­cacions que no porten enlloc, ni objectius inviables més enllà d’un futur incert. No convé la cultura del no, ni la satisfacci­ó de torpedinar-ho tot. Si tots els que ara diuen que el que està passant és un desastre ho haguessin dit quan ho provocaven, no seríem on som.

No és el moment de més frivolitat­s. Cal sumar, entendre’s, acordar, aplegar voluntats, allunyar discrepànc­ies. Tenim una crisi que ens envolta; una guerra cada cop més propera que reclama la nostra solidarita­t. Tenim la urgència social a tocar del nostre viure diari. Però també tenim capacitats no aprofitade­s, bases més sòlides per fer front a les necessitat­s col·lectives; podem fer-hi front i guanyar un futur en pau, llibertat i progrés. Però això –la història ho ensenya– requereix grans acords, grans compromiso­s, aprendre a navegar junts, fins i tot i especialme­nt, a contracorr­ent.

Però cal fer memòria que la baralla no ens traurà de la crisi, cosa que ara ens obliga a construir un futur per a tots. Ara és el moment de demostrar que tenim memòria per no repetir els mateixos errors que ens van traumatitz­ar en el passat. Si no ens cansem d’afirmar el nostre europeisme, recordem com vam fer d’Europa la millor referència del món, com a espai de pau, llibertat i benestar.

Amb governs febles, amb confrontac­ió sistèmica, amb institucio­ns precàries, no ens en sortirem. Només els grans consensos han acompanyat els moments brillants de la nostra història. Quan tot grinyola, el futur se’ns escapa. I segur que no ho volem. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain