La Vanguardia (Català-1ª edició)

Mai els avis havien manat tant

- Joaquín Luna

De sobte, el món d’ahir m’envia un missatge il·lusionant –avui, sense il·lusions il·lusionants no ets ningú–: tinc un gran avenir i no a la meva esquena.

Com més incert és el món, més grans són les confusions –només cal veure els embolics de la sexualitat!– i com més dubtós el benestar, més confia la tribu global –inclosos els naturals de Picamoixon­s– en homes que són avis. El fet rejoveneix els que encara no ho som, tot i que, en conseqüènc­ia, ens veiem obligats a fer menys el ruc i a pensar més en el nostre dia de demà.

Àustria ha reelegit aquest diumenge per a la presidènci­a un ecologista de 78 anys. Mattarella, el dic presidenci­al a Itàlia davant hipotètiqu­es derives feixistoid­es, ha complert els 81. La República Popular de la Xina consagrarà com a nou Mao Zedong els pròxims dies Xi Jinping, 69 anys, un xaval per a la gerontocrà­cia comu

Només m’ha fallat Song Ping, que deixa aquests dies el politburó xinès perquè té 105 anys

nista. El seu interlocut­or a Washington? Joe Biden, 79 anys. I l’esperança blanca de molts barcelonin­s es diu Xavier Trias, 76 anys (ben portats).

L’assumpte em té descol·locat i la mar de content perquè suggereix que l’edat transmet confiança als electors –i/o temor dels súbdits–, malgrat el fet que tots ells són uns analògics, que deuen desconfiar de les xarxes i les noves tecnologie­s tant o més que jo. Encara resultarà un avantatge per als polítics de nivell no assabentar-se que Iker Casillas ha dit que és gai però ho deia de broma!

Jo ja entenc que tots ells vulguin manar –per fer diners ja és tard, i potser és millor– en lloc d’escortar els nets a l’escola, perseguir cors solitaris o repassar les esqueles, com el que estira les cames pel parc del Retiro. Disminueix, de passada, el risc dels embolics de faldilles, que han fet que es perdessin tants capitans d’empresa, presidents de futbol i estadistes.

L’únic que m’ha fallat és Song Ping, un immortal de la vella guàrdia comunista (no confondre’l amb Song Pong, un xinès independen­tista de Lloret de Mar). Song Ping abandonarà aquest cap de setmana el politburó del PCX, els vint que tallen el bacallà. I tot perquè ha fet 105 anys. Adeu a un gran influencer! ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain