La Vanguardia (Català-1ª edició)

De l’acció al pensament

- Jordi Nadal

Veig un vídeo amb pensaments de José mujica, que va ser president de l’uruguai. confesso que no sé gairebé res d’ell, més enllà d’haver-ne llegit algunes entreviste­s i haver vist dues pel·lícules sobre la seva vida.

com tantes coses essencials en la nostra existència, un no és sempre només el que aconseguei­x, sinó també allò que admira i intenta aconseguir. Quedar-se a cent metres del cim de l’everest és, en molts casos, més lloable que superar l’alçària d’un monticle del teu veïnatge. som la qualitat dels nostres intents, sens dubte.

al vídeo que esmento sentim un exguerrill­er que té coses en comú amb Nelson mandela. tots dos passen de l’acció armada a viure èpo

Dir les coses pel seu nom, amb contundènc­ia i delicadesa, és reparador

ques de llarga presó i, en sortir, acaben sent presidents elegits democràtic­ament dels seus països respectius. són biografies molt úniques i de les quals s’aprèn. mujica va dir: “els anys de presó ens van ensenyar que per mantenir-nos vius havíem de pensar i repensar molt”.

a la vida, les persones han de pensar i anomenar i lluitar per objectius legítims, positius. Defensar el que és bo per a la majoria de les persones honestes és un acte de generosita­t, perquè anomenar el que és important sempre és útil.

No oblidaré mai una escena d’una novel·la que transcorre durant l’ocupació nazi de Polònia. Hi surt un ciutadà que és testimoni de com detenen una persona jueva totalment desconegud­a per a ell. al mig del carrer, aquell home mor contemplan­t tal injustícia. escriure i dir les coses importants és concedir-los l’espai que la realitat reclama per a elles, de manera que no desaparegu­in diluïdes en la intranscen­dència. Dir les coses pel seu nom, amb contundènc­ia i delicadesa, és sempre reparador. anomenar amb fonament és ajudar a consolidar la realitat. És crear espai per a allò que és important. La bellesa del llenguatge rau, en molts casos, a anomenar. Perquè fer-ho és reconèixer i comprometr­e’s. És superar l’espai de la timidesa o de la prudència per convocar el que demana ser allotjat.

L’entrevista amb mujica no té pèrdua, perquè enumera paraules senzilles: camperol, societat, president, inconvenie­nts, ferides, presó... coses –diu ell– de “rutina en qui es fica a transforma­r el món”. anomenar és una manera d’estimar. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain