La Vanguardia (Català-1ª edició)

Autopistas submarinas Feina domèstica

-

Los recientes ataques a los gasoductos en el mar báltico nos deben hacer recordar que los datos también circulan por cables submarinos que recorren miles de kilómetros del fondo marino. algunas de estas auténticas autopistas de informació­n pertenecen a empresas privadas no europeas, como Facebook, microsoft o Google.

Los nuevos modelos de guerra que países como rusia están poniendo en práctica a buen seguro tienen dichas infraestru­cturas como potenciale­s objetivos. es preciso que estados y empresas privadas se coordinen en relación con la seguridad de estas infraestru­cturas críticas. unas semanas sin conexión electrónic­a en un continente el nombrós col·lectiu de persones que treballen en tasques domèstique­s, dones majoritàri­ament, veu com, encara que sigui molt a poc a poc, la seva situació vers la seguretat social i les normes reguladore­s de la relació entre l’ocupador i l’empleat (empleada quasi sempre) s’acosta cada vegada més a la dels altres treballado­rs, és a dir, més cobertura en prestacion­s de la seguretat social i eliminació d’algunes diferèncie­s amb la resta de treballado­rs comuns, que es regeixen per la llei de l’estatut dels treballado­rs.

el col·lectiu deixa de ser el parent pobre del nostre món laboral. això és bo per als treballado­rs, però no del tot, perquè cada vegada que hi ha un canvi de normes es fa evident que més d’un perd la feina. Potser de feina no els en falta, però passen a fer-la clandestin­ament. Des d’aquest octubre, el col·lectiu ja cotitza per poder cobrar l’atur, amb una pujada de les aportacion­s d’ocupador i empleat. el Govern ha canviat la llei perquè pugui ser així, després de l’estirada d’orelles de la justícia europea, per discrimina­ció del col·lectiu. M. Àngels Batalla Salvadó

Subscripto­ra Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain